Hlavní obsah

Tesly v Číně nemohou k vojenským objektům, Musk špionáž popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská armáda se obává dat, která sbírají kamery aut značky Tesla a nad nimiž nemá čínská vláda kontrolu. Vozy Tesla tedy nemohou k vojenským objektům. S odvoláním na informované zdroje to v sobotu uvedla agentura Bloomberg. Elon Musk, šéf automobilky, použití záznamů ke špionáži odmítá.

Foto: Tesla

Tesla Model Y je blízce příbuzná s Modelem 3.

Článek

Záznamy z kamer vozů Tesla podle čínské armády mohou být použity pro špionáž. Nařízení majitelům těchto elektromobilů radí, aby parkovali mimo obytné areály, které spadají pod armádu.

Musk v sobotu prostřednictvím videohovoru během čínského obchodního fóra řekl, že pokud by se nějaká firma zapojila do špionáže v cizí zemi, „dopady toho by pro ni byly mimořádně zlé”. „Pokud by Tesla používala auta ke špionáži v Číně nebo někde jinde, znamenalo by to pro nás konec,” citovala ho britská BBC.

Tesla používá několik malých kamer, které jsou zejména vně automobilu. Pomáhají při parkování a při samořízení vozidla. Tesly snímají své okolí i zaparkované, což napomohlo k několika průkazným videím, na kterých je zachycen vandalismus.

Při odjezdu z parkoviště odřel teslu a ujel. Auto viníka samo usvědčilo

AutoMoto

Většina modelů Tesla má i vnitřní kameru nad středním zpětným zrcátkem. Lze ji použít k tomu, aby se zjistilo, zda řidič sleduje silnici, má sluneční brýle anebo zda se nedívá do klína.

Fakt, že vnitřní kamera monitoruje interiér výrobce, nijak nezastírá. Musk v dubnu 2019 na twitteru uvedl, že kamera byla do aut umístěna od začátku spolupráce s alternativními taxislužbami Uber a Lyft.

„V případě, že vám někdo zničí auto, můžete si to ověřit na videu,” vysvětlil to tehdy šéf automobilky. Od té doby automobilka vnitřní kameru používá na pozorování dobrovolníků – majitelů Tesly, kteří testují funkce samořízení.

Podivný volant v nových teslách budou zkoumat úřady

AutoMoto

Kalifornská Tesla vyrábí ve svém závodě Gigafactory 3 u Šanghaje auta Model 3 a Model Y. Čína, která je největším automobilovým trhem světa, hraje v expanzi Tesly ústřední roli. Při budování závodu u Šanghaje, který byl první zahraniční továrnou automobilky, se Tesla těšila podpoře ze strany čínského státu. V poslední době se ale vztah mezi Pekingem a Teslou zhoršil.

Tamní regulační úřady se zabývají bezpečností a kvalitou vozů Tesly kvůli požárům baterií a přílišnému zrychlování. Automobilka se též musela veřejně omluvit provozovateli čínské státní rozvodné sítě, když se na veřejnost dostalo video, v němž zaměstnanci automobilky poškození vozu zákazníka připisují přetížení sítě.

Reklama

Související témata:

Související články

Musk chtěl prodat Teslu firmě Apple

Šéf výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk v minulosti uvažoval o prodeji tohoto podniku technologické firmě Apple. Šéf Applu Tim Cook však o takovéto možnosti...

Tesly po faceliftu šokují volantem

Velké modely od Tesly, limuzína Model S a SUV Model X, prošly faceliftem. Zatímco exteriér byl jen mírně retušován, v interiéru a pod karoserií se toho...

Výběr článků

Načítám