Hlavní obsah

Podivný volant v nových teslách budou zkoumat úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volant, který vypadá spíš jako knipl letadla, v modernizovaných teslách vzbudil pozornost amerických úřadů. Je možné, že nesplňuje legislativní požadavky. Verdikt zatím není na světě.

Foto: Tesla

Interiér Tesly Model S po faceliftu

Článek

Americká Tesla představila modernizaci svých Modelů S a X, při níž dostaly mimo jiné poněkud „nekulatý volant“, připomínající spíš knipl letadla. Takovou věc měl například KITT ve slavném americkém seriálu Knight Rider - ovšem to nebylo silniční auto, bez ohledu na dnešní repliky.

Tesly po faceliftu šokují volantem

AutoMoto

V silničních autech, a to i ve speciálech zaměřených na ostrou jízdu po závodních okruzích, je volant vždy aspoň zhruba kulatý. Protože jím člověk točí, je to nejpraktičtější a pro delší jízdu také nejpohodlnější tvar. Přesto se Tesla rozhodla jinak a web Motor1.com kontaktoval americký Národní úřad pro bezpečnost silniční dopravy (NHTSA, National Highway Traffic Safety Administration), jaký má k novince postoj.

„V současnosti nedokážeme rozhodnout, zda volant splňuje Federální standardy bezpečnosti motorových vozidel. Budeme automobilku kontaktovat, abychom získali více informací,“ uvedl úřad.

Foto: Tesla

Tesla Model S po faceliftu

Neznamená to, že volant nesplňuje regule - alespoň prozatím. Už to, že je třeba dodatečného prověřování, ale má určitou vypovídací hodnotu. Je však samozřejmě možné, že designéři volant navrhli tak, aby předpisy splnil, třebaže není ani náznakem kruhový, stejně jako, že se tento volant do výroby nedostane a slouží jen k přilákání pozornosti.

Kromě nestandardního tvaru volantu se na něj také podle dostupných ilustrací přestěhovalo ovládání blinkrů, a to pomocí tlačítek - ať už skutečných či virtuálních - na levé rameno. Blinkry na volantu, nikoliv na standardní páčce pod ním, musí ovládat řidiči i aut jiných značek, např. Ferrari.

Anketa

Koupili byste si auto s takovým volantem?
Ano
30,4 %
Záleželo by na ostatních vlastnostech auta
12,1 %
Ne
57,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8081 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám