Hlavní obsah

Tesla Model Y dorazil do Česka, ceny má odvážné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice se v těchto dnech poprvé představuje nový vůz automobilky Tesla, který nese název Model Y. První zákazníci v Česku si své objednané auto převezmou v následujících dnech. Mohlo by jít o nejúspěšnější model značky Tesla na českém trhu, řekli novinářům zástupci českého zastoupení značky Tesla. České ceny začínají na 1 724 490 korun.

Foto: ČTK

Tesla Model Y v Česku.

Článek

Crossover Model Y je druhým z kompaktních modelů kalifornské značky vedle Modelu 3. V letošním roce firma počítá s dodávkami Modelu Y ve variantě Long Range. Při představení vozu v roce 2019 automobilka u této varianty hovořila o podstatně nižší ceně 47 tisíc dolarů, v přepočtu lehce přes milion korun. Ovšem pro americký trh.

Dojezd této varianty činí 507 kilometrů na jedno nabití, maximální rychlost 217 kilometrů za hodinu. Zrychlit z nuly na 100 km/h zvládne auto za pět sekund díky systémovému výkonu. Objednat si bude možné také silnější verzi Performance za 1 874 490 korun, tyto vozy se ale k zákazníkům dostanou až v příštím roce.

Tesla představuje Model Y. Se slušným dojezdem a cenou vybaveného Karoqu

AutoMoto

V rámci prémiových crossoverů a SUV na elektřinu se nabízí srovnání se současnou evropskou konkurencí. Větší BMW iX3 přijde na 1,7 milionu.

Přímějším konkurentem se však zdá být Audi Q4 e-tron, které lze pořídit od 1,1 milionu, s kombinovaným dojezdem 512 km pak od 1,3 milionu. Rovněž Mercedes EQA začíná na 1,2 milionu s dojezdem 486 km, větší EQB se na český trh teprve chystá.

Rovněž ze Spojených států na český trh letos dorazil i Ford Mustang Mach-E. Od 1,3 milionu nabídne dojezd 440 až 610 km.

Za volantem Fordu Mustang Mach-E: Parádní elektrické svezení

Testy

Všechny Modely Y jsou vyráběny v čínské Šanghaji, po otevření továrny v Berlíně se budou vozy pro český trh vyrábět v Německu. Zástupci českého zastoupení značky uvedli, že Model Y bude jedním z nejprodávanějších aut značky minimálně v Evropě.

Proti jiným modelům značky Tesla má Model Y větší kufr i pohodlnější nastupovaní. Český prodejce podle zástupců značky eviduje velké množství objednávek ve srovnání s předchozími modely, konkrétní čísla ale nezveřejnil.

Zpožděná továrna Tesly v Německu začne vyrábět v říjnu, doufá Musk

AutoMoto

Své auto může mít zákazník od objednání do jednoho měsíce. Pokud by si vybral velmi individuální specifikaci, auto by se k němu dostalo na začátku příštího roku. Tesla ale nenabízí velké množství variant, drtivé většině zákazníků tak vyhoví skladové vozy. Všechny vozy Model Y jsou dodávány s pohonem všech kol.

Americká automobilka Tesla, která vyrábí výhradně elektromobily, prodala v Česku letos do konce července 136 aut, což je o 48 procent méně než loni. Za celý minulý rok to bylo 396 vozů.

Foto: Tesla

Tesla Model Y je blízce příbuzná s Modelem 3.

Foto: Tesla

Záď se inspiruje větším Modelem X.

Foto: Tesla

Interiéru dominuje opět displej infotainmentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám