Hlavní obsah

Spalovací auta v drtivé menšině. V Norsku se prodal rekordní počet elektromobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Norsku se v září prodalo rekordní množství elektromobilů. Jejich podíl na všech 17 992 prodaných vozech vystoupil na 77,5 ze 61,5 procenta oproti loňskému září. Největší zájem byl o modely od výrobce Tesla. S odvoláním na norský svaz pro silniční dopravu OFV to uvedla agentura Reuters.

Foto: Tesla

Tesla Model Y

Článek

Norsko chce jako první země na světě ukončit prodej vozů na benzín a naftu. Přestat je zákazníkům nabízet hodlá od roku 2025. Elektromobily jsou v této severské zemi, která je významným producentem ropy, osvobozeny od daně, kterou musejí platit kupující spoléhající na fosilní paliva.

Nejprodávanějším modelem byl minulý měsíc Model Y od americké automobilky Tesla. Tento sportovně-užitkový vůz získal 19,8procentní podíl na trhu. Za ním následoval Model 3 stejného výrobce s podílem 12,3 procenta. Třetí místo obsadil model Škoda Enyaq s tržním podílem 4,4 procenta.

Aut do zásuvky se v Evropě prodalo poprvé více než dieselů

AutoMoto

Norsko se loni stalo první zemí na světě, kde se prodalo více elektromobilů než aut na benzínový, naftový či hybridní pohon. Podíl prodaných elektromobilů činil 54,3 procenta. Deset let předtím to ještě bylo pouhé jedno procento.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám