Hlavní obsah

Škoda 1203 v novém. Designér představil moderní pojetí ikony

Novodobá Škoda 1203 by mohla stát na Volkswagenu Transporter a mít zvedací střechu jako obytňák California, navrhuje Daniel Hájek, designér Škody Auto. Jeho práce ale nemá být prvoplánově „retro“.

Foto: Škoda

Novodobá Škoda 1203 v podání Daniela Hájka.

Článek

Třebaže Škoda – přesněji AZNP – kdysi vyráběla ikonickou dodávku s označením 1203, dnes žádné takové auto v nabídce nemá. A to i přes spojení s koncernem Volkswagen, jehož dodávky jsou velmi oblíbené mezi podnikateli i širokou veřejností.

Designér Škody nakreslil ikonickou felicii v moderním kabátě

AutoMoto

Současný designér Škody Daniel Hájek si však myslí, že by se to mohlo změnit – v rámci projektu „Ikony v novém kabátě“ modernizoval po svém právě Škodu 1203. „Takové auto by dnes značce Škoda velmi slušelo,“ říká.

Jako technický základ navrhuje právě Volkswagen Transporter. Či snad přesněji, Volkswagen California. V jeho představách je totiž nová 1203 právě campingovým autem s výklopnou střechou.

Foto: Škoda

Novodobá Škoda 1203 v podání Daniela Hájka.

Při návrhu chtěl docílit nadčasovosti a jasné inspirace v „dvanáctsettrojce“, ovšem aby to nebylo prvoplánově „retro“. „Navrhoval jsem moderní vůz s odkazem na legendu,“ popisuje filozofii studie.

Výsledkem je „dvojitý kšilt“, tedy protažení střechy nad čelní sklo a lem masky chladiče. Rysy jsou ovšem ostřejší jak ve srovnání s původní škodovkou, tak i se současným transporterem.

Foto: Škoda

Daniel Hájek

Nejnáročnější byla záď. „Původní 1203 je poměrně úzká, moderní auta jsou hodně rozkročená,“ nastiňuje problém. Navíc sem bylo potřeba dostat odkaz na zadní lampy, které 1203 dostala z modelu 1000 MB.

Výsledkem je linka přes celou šířku zádě, jak je dnes moderní, ovšem s vertikálními elementy po stranách.

Foto: Škoda

Původní Škoda 1203.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám