Hlavní obsah

Seat využívá superpočítač, který šetří čas při zkoumání aerodynamiky

Španělský Seat nově začal využívat superpočítač MareNostrum 4, jeden z nejvýkonnějších strojů svého druhu v Evropě. Inženýrům je k dispozici při vývoji budoucích modelů.

Superpočítač usnadňuje optimalizaci aerodynamiky SeatůVideo: Seat Česká republika

 
Článek

Samotný počítač je 78tunové monstrum, jehož výkon lze přirovnat ke 40 tisícům propojených počítačů. Díky tomu je MareNostrum 4 nejvýkonnějším počítačem ve Španělsku a v Evropě pak najdete jen šest výkonnějších počítačů. Umístěn je v barcelonském superpočítačovém centru v místnosti, kde se udržuje stálá teplota 24 stupňů Celsia a vlhkost vzduchu 36 %, aby správně fungoval. Jeho „rozloha“ je 120 metrů čtverečních.

První samostatný model značky Cupra: Formentor má přes 300 koní a je to SUV

AutoMoto

Impozantní stroj využívá celá řada vědců a zaměstnanců univerzity v Barceloně, na jejíž půdě je umístěn. Superpočítač dovede simulovat činnost lidského srdce, následky klimatických změn i ekologické globální katastrofy. Mimo to ale pomáhá automobilce Seat při vývoji nových modelů.

Foto: Seat

Superpočítač usnadňuje optimalizaci aerodynamiky Seatů.

Vývojáři si superpočítačem pomáhají především v oblasti aerodynamiky. Dříve jim k tomu sloužily věrné napodobeniny automobilů vyrobené z hlíny, které pak designéři a inženýři umístili do aerodynamického tunelu. Jeho výroba ale byla nákladná a trvala celé týdny. Počítač to zvládne vyřešit za pár hodin.

Foto: Seat

Superpočítač usnadňuje optimalizaci aerodynamiky Seatů.

Při výzkumu se pracovníci Seatu soustřeďují na odpor vzduchu na přídi, zádi a spodní části automobilu, ale v současnosti věnují největší pozornost kolům, protože superpočítač dokáže simulovat proudění vzduchu v jejich vnitřní části při otáčení. „Tvary kol převádíme do souřadnicových bodů v souřadnicové soustavě a každý bod je analyzován skupinou procesorů pracujících souběžně. Kdyby byly analyzovány jednotlivě, trvalo by to měsíce,“ uvedla inženýrka z oddělení vývoje a aerodynamiky Seatu Maria Garcia-Navasová.

Ostrý Seat Leon bude i jako plug-in hybrid. Odhalí se brzy

AutoMoto

Španělé doufají, že budoucnost superpočítačů jednou postoupí do bodu, kdy budou moci procesory vypočítávat všechny součinitele najednou, tedy jak proudění vzduchu kolem kapoty, tak i v jiných částech vozu při různém počasí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám