Hlavní obsah

Rodící se automobilový gigant čeká vyšetřování, PSA a FCA odmítly nabídnout ústupky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilky Fiat Chrysler a PSA čeká vleklé vyšetřování. Podle zdrojů agentury Reuters totiž odmítly nabídnout ústupky, díky kterým by jim evropské antimonopolní orgány povolily plánovanou fúzi za 50 miliard dolarů (asi 1,2 bilionu Kč). Francouzský výrobce automobilů Peugeot chce s italsko-americkou automobilkou vytvořit čtvrtého největšího výrobce aut na světě.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Šéf PSA Carlos Tavares

Článek

Akcie obou automobilek na zprávu zareagovaly výrazným poklesem. Zatímco Fiat Chrysler Automobiles (FCA) na burze v Miláně dopoledne odepisoval skoro pět procent, akcie PSA na burze v Paříži vykazovaly pokles asi o 4,5 procenta.

Příliš velká automobilka? EU se má obávat spojení PSA a FCA

AutoMoto

Obě automobilky byly minulý týden upozorněny, že jejich vysoký podíl na trhu menších dodávek vzbuzuje u regulátorů obavy, upozorňují další zdroje Reuters.

Automobilky měly do středy čas na to, aby navrhly ústupky, což ale podle zdrojů neudělaly. To znamená, že Evropská komise (EK) automaticky zahájí čtyřměsíční vyšetřování, až 17. června dokončí předběžné zkoumání. Komise v EU plní roli antimonopolního orgánu, ke zprávě zdrojů Reuters se odmítla vyjádřit. Komentář odmítly také obě automobilky.

Alfa Romeo chystá elektrický crossover na platformě Peugeotu

AutoMoto

„Je to obrovská a komplikovaná transakce. My víme, jak vše funguje, a proto jsme věděli, že jednou z možností je i komplexní vyšetřování. Což mimochodem nezpůsobí žádné zpoždění v harmonogramu, který pro fúzi máme,” poznamenal jeden ze zdrojů.

Jiný zdroj řekl, že pokud evropští regulátoři mají z dopadů fúze obavy, měli by je sepsat a předložit. Firmy chtějí fúzi dokončit v prvním čtvrtletí příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám