Hlavní obsah

Rimac Nevera je rekordman ve čtvrtmílovém sprintu, tvrdí chorvatská automobilka

Rimac Nevera sebral rekord ve sprintu na čtvrtmíli Tesle Model S Plaid, a to o několik desetin sekundy. Tvrdí to tisková zpráva automobilky a nezávislý kanál na YouTube, který se na tuto disciplínu specializuje.

Foto: Rimac

Rimac Nevera

Článek

Jsou tomu sotva dva měsíce, co Jay Leno za volantem Tesly Model S Plaid zajel rekord produkčního auta ve čtvrtmílovém sprintu. Nyní to vypadá, že můžeme knihy rekordů přepsat znova, a to díky Rimacu Nevera. Tomu se podařilo zajet čas 8,582 sekundy s cílovou rychlostí 269,58 km/h.

Tvrdí to jak automobilka Rimac v tiskové zprávě, tak i Brooks Weiselblat, jehož youtubový kanál DragTimes s 383 tisíci odběratelů se specializuje právě na čtvrtmílové sprinty, ovšem nejen na oficiálních závodních tratích. Chcete-li vidět pouze rekordní jízdu, ve videu přeskočte na čas 19:09 hodin.

Tesla Model S Plaid je nejrychlejší produkční auto na čtvrtmíli, říká Jay Leno

AutoMoto

Jízdy se konaly na dráze Famoso nedaleko Bakersfieldu v Kalifornii a podle automobilky to bylo poprvé, kdy neveru vzala na profesionální čtvrtmílovou dráhu se speciálně upraveným povrchem; černá hmota na trati ve videu není asfalt, ale tzv. VHT, speciální nátěr, který funguje v podstatě jako lepidlo a ohromným způsobem zvyšuje trakci pneumatik.

Weiselblat dostal pozvánku jako třetí strana a zároveň jako zkušený pilot na čtvrtmílových sprintech. Kromě toho byli přítomni i traťoví komisaři a samozřejmě Miroslav Zrnčević, hlavní testovací pilot Rimacu. „Stále věříme, že nevera v sobě má víc a že můžeme být ještě rychlejší,” cituje ho tisková zpráva.

Rekordní zrychlení Tesly Model S Plaid má zásadní háček

AutoMoto

Kromě zmíněného rekordního času jsou zajímavá také některá další čísla. Nevera podle videa kanálu DragTimes zvládla zrychlení na „americkou stovku” 60 mph (97 km/h) za 1,9 s podle stejných pravidel jako Tesla Model S Plaid zajela čas 1,98 s, tedy na připraveném povrchu s odečtenou tzv. první stopou rozjezdu. Zrychlení na 100 km/h zabralo rovné 2 s, z 0 na 100 mph (161 km/h) to trvalo 3,61 sekundy a ze 100 na 200 km/h se vůz dostal za 2,95 sekundy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám