Hlavní obsah

První vietnamská automobilka otevřela zastoupení v Evropě a Severní Americe

První vietnamská domácí automobilka VinFast otevřela své kanceláře v Severní Americe a Evropě. Připojila se tak k řadě dalších výrobců aut, kteří se v regionu snaží zaujmout zákazníky chytrými elektrickými vozy, napsala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Výroba aut značky VinFast v Ho Či Minově Městě ve Vietnamu.

Článek

VinFast je divizí největšího vietnamského konglomerátu Vingroup JSC. V roce 2019 se stal prvním plnohodnotným výrobcem automobilů v zemi, když do ulic vyjely jeho modely s benzinovým pohonem vyrobené pod jeho vlastní značkou. V březnu příštího roku chce firma uvést na trh dva elektrické modely, VF e35 a VF e36.

Vingroup uvedla, že VinFast zřídil své zastoupení na pěti mezinárodních trzích. Brzy se pak chystá otevřít svůj autosalon v Kalifornii. V USA ale plánuje prodej převážně přes internet, aby ušetřil tím, že nebude muset zřídit nákladnou síť dealerů.

Zákazník si stěžoval na kvalitu vietnamského auta, automobilka ho za to nahlásila policii

AutoMoto

Automobilka prodala loni na domácím trhu kolem 30 tisíc aut, zatím ale nevykázala zisk. Jejím cílem bylo do roku 2022 zvýšit prodej na 56 tisíc vozů. V červnu však uvedla, že kvůli globálnímu nedostatku čipů tento cíl nesplní.

Na podporu svého růstu VinFast bude potřebovat více hotovosti. V dubnu automobilka naznačila, že zváží primární nabídku akcií ve Spojených státech nebo fúzi se společností specializovanou na akvizice, tzv. SPAC. V květnu pak informované zdroje řekly agentuře Reuters, že nabídka akcií VinFastu, díky níž by mohla firma získat nejméně dvě miliardy USD (43,4 miliardy korun), byla původně naplánována na druhé čtvrtletí, ale nakonec byla odložena.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám