Hlavní obsah

Opel poutá na nový crossover Mokka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opel Mokka dostane novou generaci, založenou na modulární platformě mateřského koncernu PSA. Automobilka jako první poodhaluje elektrickou variantu, ale k mání budou i konvenční benzínové a naftové motory.

Nový Opel Mokka Video: Opel

 
Článek

Pokud jste v posledních týdnech zavítali na web Opelu, možná jste si všimli, že crossover Mokka X zmizel. Byl totiž na platformě koncernu General Motors, pod kterým už německá značka nějaký ten pátek nefunguje - je součástí francouzského koncernu PSA.

Mokka ale nezmizela navždy - Opel dnes zveřejnil upoutávku na novou generaci, už bez kontroverzního X v názvu. Bude stát na francouzské platformě CMP, stejně jako Corsa a nové Peugeoty 2008 a 208. To je vynikající základ, jak ukázaly naše zkušenosti s novou Corsou a „dvěstěosmou”.

Foto: Opel

První fotka nové Mokky toho moc neukazuje, ale jasně vidíme záď ve stylu SUV-kupé.

Vzhledem k platformě CMP bude nová Mokka celkově nižší než předchůdce. Po stránce designu má mít „objímající” kapotu podobnou většímu Grandlandu a ve stejném duchu se má nést i záď.

Jako první by měla nová Mokka přijít v elektrické variantě - to uvádí Opel v tiskové zprávě. Podle britského webu Autocar to znamená 136k elektromotor, 50kWh baterii a dojezd na jedno nabití až 320 km. Podobnými parametry disponuje i příbuzný Peugeot e-2008.

Foto: Opel

Dosavadní Opel Mokka X (na snímku) stojí na platformě koncernu GM.

K mání budou i konvenční varianty, stejně jako u koncernových sourozenců - až přijde nová Mokka zkraje roku 2021 na trh, má mít pod kapotou zážehové tříválce o zdvihovém objemu 1,2 litrů a vznětové 1,5litrové čtyřválce.

Všechny verze ale budou pohánět přední kola; klasická čtyřkolka, jako u dosavadní Mokky, není v plánu.

Foto: Opel

Opel Crossland X (na snímku) je menší a má modelu Mokka jinou cílovou skupinu.

Konečně - když tedy nová Mokka sdílí základy s Peugeotem 2008, znamená to konec menšího Crosslandu, který také stojí na „dvatisíceosmě”? Nikoliv - Crossland využívá starší platformu PF1 z Peugeotu 2008 minulé generace.

Nejen Holden a Saab. Značky, které pohřbil koncern GM

AutoMoto

Podle vyjádření Martina Hejrala, mluvčího českého zastoupení Opelu zůstane Crossland X v nabídce do konce svého životního cyklu. S Mokkou si údajně nekonkuruje, je autem zaměřeným na co nejlepší poměr ceny k užitné hodnotě a v Česku se mu prodejně daří.

Mokka má oproti tomu být výkladní skříní stylu a technologií, ale zároveň s tím bude menší a levnější než Grandland, který je technologiemi také nacpaný až po střechu. Nevyberou si ji tedy ti lidé, kteří chtějí plnohodnotné rodinné auto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám