Hlavní obsah

Nejbláznivější auto od Tesly. Musk představil pick-up Cybertruck

Novinky, laz

Nový pick-up od Tesly je představen jen napůl, byť se čekalo na uvedení sériového modelu. Kalifornská automobilka odhalila Cybertruck jako koncept, předprodukční studii. O to šíleněji vypadá.

Foto: Tesla

Tesla Cybertruck

Článek

Kolem prvního elektrického pick-upu od Tesly bylo poslední měsíce hodně rušno. Hlava firmy Elon Musk se několikrát nechala slyšet, že črty od nezávislých designérů jsou úplně mimo a nechť se necháme překvapit.

Měl pravdu, Cybertruck je něco zcela jiného. Jde o koncept, který na silnice v této podobě nevyjede.

To je vcelku překvapení, protože Tesla nemá ve zvyku ukazovat podobné studie bez okamžité šance na výrobu. Hranatý modul by pravděpodobně nesplnil technické a zákonné nároky na aerodynamiku či ochranu chodců.

Dá se elektromobil nabít tažením za jiným autem? Američan to zkusil

AutoMoto

Karoserie je údajně neprůstřelná a odolná proti poškrábání. Podobná tvrzení a následující čísla nelze ověřit, jelikož o konceptu, který nikdo na silnici nevyzkouší a nikdo si jej nekoupí, mohou jeho tvůrci říct vlastně cokoli.

Musk mluví o zrychlení z nuly na stovku za 2,9 sekundy u nejvýkonnějšího provedení s pohonem všech kol a třemi elektromotory. Zmiňuje ještě verze s jedním elektromotorem a pohonem zadních kol a dvěma elektromotory.

Dojezd by se v závislosti na verzi měl pohybovat od 250 do 500 mil, tedy od 402 do 805 kilometrů. Cena sériového modelu by se podle Tesly měla pohybovat od 39 900 dolarů, přibližně tedy 918 tisíc korun.

Při odjezdu z parkoviště odřel teslu a ujel. Auto viníka samo usvědčilo

AutoMoto

Interiér pojme pět cestujících, za nimi najdete téměř dva metry dlouhou ložnou plochu. Zkrátka jako u běžného pick-upu. Cybertruck si troufá i do terénu, s 35stupňovým předním nájezdovým úhlem a 28stupňovým zadním výjezdovým úhlem.

Tesla chce předobjednávky spustit ještě letos, avšak vyrábět by se sériová verze, která bude muset doznat změn, měla až od začátku roku 2021.

Reklama

Související témata:

Související články

Tesla už umí rozpoznat dopravní kužely

Automobily s autonomním řízením mají dost problém se změnami na silnici, které nejsou dostatečně indikovány. Například práce na silnici. Označené kužely byly...

Výběr článků

Načítám