Hlavní obsah

Tesla rozšířila autonomní jízdu. Fungování je ale diskutabilní

Vypadá to jako funkce šitá na míru korpulentnějším Američanům, ale své praktické využití to má - tzv. Smart Summon, funkce, díky které k vám vaše Tesla přijede po parkovišti zcela sama. Jenže podle některých videí ani zdaleka není bez chyby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Funkce Smart Summon automobilů TeslaVideo: Reuters

 
Článek

Automobilka Tesla v posledních týdnech poslala svým autům velkou aktualizaci softwaru, jejíž součástí je tzv. Smart Summon, česky řekněme „Chytré přivolání”. To je dostupné u aut s příplatkovým paketem „plně autonomního řízení”, který u nás stojí 171 tisíc korun.

Tesla otevřela první českou prodejnu a odhalila ceny

AutoMoto

Jeho princip je ten, že si pomocí aplikace ve smartphonu svou teslu přivoláte z parkovacího místa k sobě, tedy např. ke vchodu do obchodního domu. A tašky či rozverné děti nepotáhnete po parkovišti jako všichni ostatní.

Na první pohled se může zdát, že tahle funkce připraví v USA populární „parkovací pikolíky”, též „valets”, o práci. Jenže jak ukazují videa některých uživatelů, Smart Summon funguje přinejmenším diskutabilně. Údajně už způsobil i nehodu, jejíž následek má ukazovat tweet níže.

Jaké může být reálné využití tohoto systému? To předvádí jiné video, pořízené 27. září v americkém Illinois. Rodina tam vyšla z obchodu a zjistila, že venku velmi hustě prší - a svou teslu si přivolala, takže deštěm nemusela jít tak daleko, byť suchou nohou to do auta ani tak nešlo.

I toto video však ukazuje nedokonalost Smart Summonu - vidíme, že auto bylo zaparkováno tak, aby z místa vycouvalo a přijelo ke vchodu. Jenže ono radši projelo dopředu volným parkovacím místem, což by mohlo být nebezpečné, kdyby do toho místa zrovna někdo zajížděl, nebo někdo zevnitř auta vedle zrovna otvíral dveře.

Příjezd k majiteli je také diskutabilní, a to jak zde, tak i v poslední části videa úplně nahoře - tesla působí, že pořádně neví, kudy přesně má jet. A do řízení člověkem, má její jízda opravdu daleko.

Automobilka uvádí, zcela pochopitelně, že za auto je i v případě použití Smart Summonu odpovědný člověk, který ho používá. Že musí vůz a jeho okolí neustále sledovat; v případě potřeby lze z aplikace pohyb vozu okamžitě zastavit.

Reklama

Výběr článků

Načítám