Hlavní obsah

Nedočkavý řidič chtěl předjet sypač, skončil v plotě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předjíždění sypačů je ošemetná věc, neboť před nimi není silnice tak hezky uklizená, jako za nimi. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil řidič starého Volkswagenu Golf ve Středočeském kraji.

Nedočkavý řidič předjíždí sypačVideo: Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje

 
Článek

Když dojedete za zimní silnici sypač, máte dvě možnosti – jet za ním po čerstvě uklizené vozovce, ale pomalu, nebo sypač předjet, ale mít tak pod koly spoustu sněhu či břečky. Řidič starého golfu ve videu, natočeném na Boží hod a zveřejněném v úterý, se rozhodl pro druhou možnost.

Jak a kdy nasadit sněhové řetězy? Za nepoužití hrozí i pokuta

AutoMoto

Ovšem sypač jede proto, aby učinil silnici lépe sjízdnou. To znamená, že podmínky na vozovce jsou před sypačem a v řadě případů také vedle něj horší než za ním – a na to je nutné se připravit. To řidič patrně zanedbal, a tak skončil smykem v plotě. K žádnému zranění nedošlo, píše Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje, autor videa, na Facebooku.

Proč konkrétně se do smyku dostal, jestli byl pod sněhem s břečkou v protisměrném jízdním pruhu neviditelný led nebo jestli to bylo „jen“ nedostatečnými dovednostmi, není známo. To druhé ale jistě hrálo roli – všimněte si, že v půlce přetáčivého smyku začal brzdit, což je v takové situaci skoro zaručený způsob, jak skončit mimo vozovku zádí napřed.

Jak moc pomáhá ABS? Zkusili jsme kurz bezpečné jízdy v autě bez něj

AutoMoto

Ve světle trochu komické první nehody se tak podivně jeví druhá nehoda, která s tou první nemá nic společného, video pochází ze začátku prosince. Ukazuje staré BMW X3 s přívěsem, kterak po objetí stojícího kamionu s dřevem „chytne saně“ a nabourá do radlice sypače, který čeká, než bude moci projet, protože se vedle kamionu patrně nevejde.

Tato nehoda působí docela zbytečně, ovšem už vůbec ne tak neškodně. Co bylo příčinou, není jasné, ale nesmírně kluzká vozovka a neschopnost řidiče pustit brzdový pedál, aby auto zatočilo a vyhnulo se sypači, k ní přispěly. A samozřejmě není známo, jestli bylo vlevo od sypače dost místa na průjezd.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám