Hlavní obsah

Masivní investice Jaguar Land Roveru. Chce se stát elektromobilovým králem

Jedna miliarda liber, tedy přibližně 28 miliard korun. To je částka, kterou v Jaguar Land Roveru investovali do vývoje a výroby tří chystaných modelů s elektrickým pohonem. Vyrábět se budou přímo ve Velké Británii.

Foto: Martin Žemlička

Jaguar I-Pace

Článek

Prvním modelem, do kterého JLR nainvestoval celé jmění, je chystaná vlajková loď Jaguaru, model XJ. Sedan byl už několikrát spatřen při utajovaném testování a měl by se představit na konci roku 2020. Pod kapotou bude mít údajně čistě elektrický pohon a konkurovat by tedy měl třeba BMW sedmé série Electric, kterou Němci před časem potvrdili.

Jaguar rovněž chystá dotažení velkého SUV J-Pace, které bude mít mimo konvenčních spalovacích motorů také elektromotory. Do zelené budoucnosti pak přispěje modelem i Land Rover, který má finišovat s modelem, jemuž se v kuloárech přezdívá Road Rover. Mělo by se jednat o crossover s nižším profilem a elektromotorem pod kapotou, ale jméno se patrně bude ještě měnit.

Land Rover chystá klíčový model aneb Co nabídne nový Range Rover Sport

AutoMoto

Všechny tyto tři modely vznikly díky nové platformě MLA a budou se vyrábět ve Velké Británii, konkrétně v závodech v Solihullu a Castle Bromwitch. Právě do nich ostatně JLR nainvestoval v přepočtu přibližně 29 miliard korun. Koncept je nastaven tak, že platformy budou podporovat jak elektromotory, tak spalovací agregáty či kombinaci obojího.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám