Hlavní obsah

Malinké SUV Jeepu by mohlo být plně elektrické

Prvním ryze elektrickým jeepem údajně nebude velké luxusní SUV, nýbrž malý crossover, menší než současný model Renegade. Na jaké platformě a kdy se objeví, však není jasné.

Foto: Jeep

Jeep u nabíječky (Ilustrační foto)

Článek

Americká automobilka Jeep dosud nabízí několik svých modelů ve verzi 4xe, tedy s plug-in hybridním pohonným ústrojím. Šéf značky Christian Meunier se ovšem nechal nedávno slyšet, že bude „plně bezemisní jeep v každém segmentu do roku 2025”. Šéf vnějšího designu Jeepu Mark Allen k tomu uvedl, že se značka dívá do všech možných segmentů.

Oba cituje britský web AutoExpress a vyvozuje z toho, že jedním z nových jeepů bude malinké elektrické SUV. Menší než Renegade, současný nejmenší model v nabídce, který už tak patří do kategorie subkompaktních SUV. K jeho konkurentům bychom mohli počítat i třeba Škodu Kamiq, kdyby ta nabízela pohon všech kol.

Jeep slaví 80 let. V začátcích pomohl porazit nacisty

AutoMoto

„Renegade je segment B, takže je nasnadě, že je místo ještě níž, a na to se díváme,” řekl dále Allen. Neprozradil, jak by měla novinka vypadat, ale dá se předpokládat, že bude mít v přední masce sedm otvorů – třebaže možná zaslepených, bude-li to bateriový elektromobil.

Otázkou zůstává, na jaké platformě má chystaný prcek stát. Jednoho by napadlo použití druhé generace platformy e-CMP, kterou má Stellantis odhalit v příštím roce a na jejíž současné verzi stojí např. Peugeot e-2008. Nezdá se však příliš pravděpodobné, že by tato platforma umožňovala pohon všech kol – a jeep bez pohonu všech kol není jeepem.

Britové považují za pravděpodobnější použití chystané platformy STLA Small, kterou koncern odhalil před pár týdny v rámci prezentace nazvané EV Day. Ta by odpovídala svou velikostí – má nést auta celkové délky 3,5–4,2 metru.

Od městských aut po pick-upy. Stellantis plánuje čtyři elektrické platformy

AutoMoto

Je ovšem možné, že jsme o plánech na takové auto už slyšeli. Před několika měsíci se objevily zprávy o tom, že z továrny v polských Tychách mají v roce 2022 začít sjíždět nové malé crossovery na platformě CMP, mezi nimiž má být i jeep.

Podle starších zpráv webu Automotive News Europe má tento polský model být nikoliv novou generací renegadu, nýbrž autem menším, než je on. V tomto případě se hovořilo o příchodu na trh nejprve se spalovacími motory a později ve formě bateriového elektromobilu i plug-in hybridu.

Ať už to s „mikrojeepem” dopadne jakkoliv, Meunier dále uvedl, že aktuálně neexistují plány prodávat osmiválcové modely Wagoneer a Grand Wagoneer v Evropě, ovšem řekl, že Jeep zkoumá i použití vodíkového pohonu. „Je to velmi vzrušující. Máme nějaké nápady, co by s tím šlo dělat,” odpověděl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám