Hlavní obsah

Konec pavoukům od kamínků? Odolné sklo míří z chytrých telefonů na čelní okna aut

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čelní sklo musí na autě snášet doslova střely v podobě štěrku a dalšího nepořádku, který ve vysokých rychlostech metají auta před vámi. Odolnost tohoto prvku, který se doporučuje i připojistit, má zvýšit nová technologie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O skle Gorilla jste už možná slyšeli v souvislosti s chytrými mobilními telefony. Jde o typ skla od společnosti Corning, který vyniká svou odolností vůči nárazu a poškrábání. Což jsou atributy u našich kapesních miláčků velmi žádané.

Rovněž by se něco takového mohlo hodit mít i na autě, proto společnost Hyperperformance právě ve spolupráci se zmiňovaným výrobcem nyní zatím na americkém trhu nabízí sklo stejné odolnosti i jako prvek čelního okna. A to na nejprodávanějším pick-upu na světě, Fordu F-150.

Foto: Hyperperformance

Čelní okno Gorilla glass

Není to poprvé, podobné sklo už nabízel Ford v případě současné generace supersportu GT. Ovšem tady jde již o náhradní díl pro masově vyráběný vůz.

Bez instalace takové sklo přijde jako náhradní díl na 899 dolarů, v přepočtu 21 tisíc korun. To je zhruba dvojnásobek toho, kolik dáte za běžné sklo. Pokud by však skutečně ostřelování štěrku bezpečně přežilo, mohlo by se nakonec vyplatit. Každopádně bude zajímavé sledovat, jestli tudy vede cesta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám