Hlavní obsah

Končí Hyundai s vývojem spalovacích motorů? Automobilka údajně zavřela vývojové centrum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korejská automobilka Hyundai podle zpráv tamních novin uzavřela vývojové centrum spalovacích motorů a celou divizi vývoje pohonných ústrojí přeorientovala na elektrifikaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Řadový čtyřválec pod kapotou Hyundai i30 N fastback (Ilustrační foto)

Článek

Nedávné ohlášení odchodu Alberta Biermanna, který po dlouhém působení u BMW vystavěl z ničeho divizi N korejské automobilky Hyundai, dost možná nebylo první velkou změnou u tohoto výrobce. Nemáme teď na mysli změnu působení šéfdesignéra Petera Schreyera ani ostatní změny v managementu, nýbrž zprávu, kterou přinesly noviny Business Korea a The Korea Economic Daily – uzavření vývojového centra spalovacích motorů.

Podle novin Business Korea se z vývojového centra pohonných ústrojí stalo centrum vývoje elektrifikace a divize spalovacích motorů skončila úplně. Naopak vzniklo vývojové centrum baterií.

Hyundai má řešení, chce vyrábět vlastní čipy

AutoMoto

Noviny The Korea Economic Daily se odvolávají na nejmenované zdroje zevnitř automobilky a citují e-mail nového šéfa výzkumu a vývoje Parka Chung-kooka zaměstnancům: „Nyní je elektrifikace nevyhnutelná. Náš vlastní vývoj motorů je obrovský úspěch, ale musíme změnit systém, abychom na základě znalostí z minulosti vytvářeli budoucí inovace.“

Spousta automobilek ohlásila, že bude od určitého data prodávat jen elektromobily, např. Volkswagen už ukončení vývoje spalovacích motorů ohlásil před několika měsíci. Hyundai však takovou automobilkou dosud není, „jen“ chce v Evropě nabízet výhradně elektrická auta od roku 2035.

Hyundai představil vizi pro SUV. Budoucnost je elektrická a pohodlná

AutoMoto

Je to ale globální automobilka a masový přechod na elektromobilitu je výmysl zemí EU a některých dalších bohatých států. Zbytek světa nic takového v dohledné době neplánuje. Uzavření vývojového centra spalovacích motorů tak není malý krok.

Samozřejmě zatím nemáme potvrzení přímo z automobilky. Zmínku o uzavření vývojového centra spalovacích motorů neobsahuje ani čerstvá tisková zpráva, která mapuje elektrifikaci ve výrobních programech ostatních automobilek. Hyundai ale má být přítomno na veletrhu CES 2022 v Las Vegas už v lednu, takže je možné, že se tam něco dozvíme.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám