Hlavní obsah

Hyundai vdechlo nový život původnímu grandeuru. Má interiér ze sametu a špičkové audio

Hyundai Grandeur letos slaví 35 let od premiéry v roce 1986 a automobilka tak připravila koncept, který nadchne milovníky neotřelého designu a retrofuturismu. Čalounění sedaček sametem je jen špička ledovce.

Foto: Hyundai

Hyundai Heritage Series Grandeur

Článek

Nejen koncepty nových aut představuje značka Hyundai – kromě doslova i metaforicky zeleného SUV Seven ukázala také retro černou krabici, nazvanou Heritage Series Grandeur, která znalcům asijských aut 80. let připomene Mitsubishi Debonair.

Hyundai představil vizi pro SUV. Budoucnost je elektrická a pohodlná

AutoMoto

To není náhoda, neboť se jedná o retrofuturistický restomod první generace Hyundai Grandeur. Vznikl na oslavu 35. výročí premiéry tohoto modelu, který se prvně objevil na světě v roce 1986 jako licenčně vyráběné Mitsubishi Debonair.

Foto: Hyundai

Hyundai Heritage Series Grandeur

Tehdy měl grandeur pod kapotou řadové čtyřválce a vidlicové šestiválce, v případě Heritage Series to je elektropohon, k němuž automobilka nepřidala bližší informace. O to zajímavější je ale v podstatě všechno ostatní.

Čistý a přísně hranatý design doplňují mřížkovitá LED světla na obou koncích auta, jejichž motiv kopíruje i chromovaná přední maska. Temné fólie v oknech zase navozují dojem luxusního auta - s takovým zaměřením grandeur kdysi vznikl.

Foto: Hyundai

Hyundai Heritage Series Grandeur

Exteriér je v každém případě dost retro, naopak interiér prošel zásadními změnami směrem k moderně. Volant si sice zachoval design s jedním ramenem, ale v tom rameni je displej. A místo konvenčního přístrojového štítu a středové konzole tu je jeden velmi dlouhý displej nahoře a druhý o kus níž, který může fungovat i jako část klávesnice klavíru.

Patrně proto, že audiosystém ve voze byl vyvinut „zvukovým designérem“ Guk-ilem Yuem, má 18 reproduktorů a spolupracuje s palubní deskou, která byla navržena na základě akustické teorie koncertních hal.

Foto: Hyundai

Hyundai Heritage Series Grandeur

Kromě toho interiér zaujme bronzovým osvětlením, které pro větší efektnost vzadu ve stropě využívá tzv. nekonečných zrcadel. Jsou tu i nová sedadla se sametovým čalouněním, dřevěné obložení na různých místech či středové loketní opěrky s výsuvnými čalouněnými schránkami, které v zavřeném stavu nejsou vidět.

Samozřejmě, Heritage Series Grandeur nebude v prodeji, což je trochu škoda. V interiéru, jako je tenhle, by se jistě velmi příjemně cestovalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám