Hlavní obsah

Kia chystá elektrickou ofenzívu, do pěti let chce nabízet 14 elektromobilů

Korejská automobilka Kia zvedla své ambice na počet nabízených elektromobilů v dohledné době z jedenácti na čtrnáct. Také chce nabízet možnost odemykat některé prvky výbavy jen na vyžádání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kia EV6

Článek

Po ohlášení velké investice do elektromobilů automobilkou Hyundai se přidává s plánem budoucnosti také sesterská Kia. Chce být „poskytovatelem řešení udržitelné mobility“ založených na třech pilířích – lidé, planeta a zisk. A pro dosažení tohoto cíle chce během následujících pěti let investovat 28 bilionů wonů, tedy asi 536,8 miliardy korun.

Pro zákazníky to bude znamenat, že si do roku 2027 budou moci vybírat ze 14 elektrických aut. Je to ambicióznější plán než ten předchozí, který hovořil o jedenácti elektromobilech ve stejném časovém horizontu.

Evropským Autem roku 2022 je Kia EV6

AutoMoto

Patrně ale nebudou všechny dostupné na celém světě. Dva z nich totiž mají být pick-upy, z čehož jeden má být „strategický model pro rozvíjející se trhy“. Automobilka však potvrdila, že jedním z nových elektromobilů bude i tzv. entry-level model, tedy vůz dostupný co nejširšímu okruhu zákazníků. Nesdělila ale žádné jiné detaily.

Řekla ale, že chce do roku 2030 ročně prodávat 1,2 milionu bateriových elektromobilů a celkem chce v té době prodávat 4 miliony aut (o 0,85 milionu víc, než zní plán na rok 2022), z čehož 2 miliony mají být ekologických. Také se chce stát světovou jedničkou na trhu vozidel postavených s konkrétním účelem. Zda se nějak mění plán prodávat v Evropě spalovací motory ještě o pět let déle, tisková zpráva neuvádí.

První jízda s Kiou Sportage nové generace: Zaujme nejen na první pohled

Testy

Od roku 2025 mají být všechny nové modely značky vybaveny možností aktualizace softwaru na dálku a také služby nazvané Feature-on-Demand (FoD), pod níž se skrývá možnost odemykat některé funkce vozu jen na určitý čas, samozřejmě s odpovídajícími poplatky.

Nejpozději v roce 2026 budou také všechny nové modely na nejdůležitějších trzích moci být vybaveny technologií AutoMode, což je jméno, které Kia zvolila pro autonomní řízení. S největší pravděpodobností nepůjde o plně autonomní řízení, ale o pokročilou jízdní asistenci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám