Hlavní obsah

ČR má přes 700 stanic pro elektromobily, do roku 2030 chce stát desítky tisíc

Do roku 2030 by na českých silnicích mělo podle Národního plánu čisté mobility jezdit až půl milionu elektromobilů, pro které by mělo fungovat 19 až 35 tisíc dobíjecích stanic.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Elektromobil Honda e u rychlonabíjecí stanice (Ilustrační foto)

Článek

Evropská komise v úterý v rámci přelomového klimatického balíčku navrhla, aby nové vozy od roku 2035 nemohly produkovat žádné emise oxidu uhličitého. Unijní exekutiva také chce výrazně podpořit prodej elektromobilů, pro něž by měly členské země budovat podstatně více dobíjecích stanic. Plán musí schválit členské státy a Evropský parlament.

Od roku 2035 žádné spalovací motory, navrhuje Brusel

Ekonomika

Pokud ke schválení dojde, bude se muset přizpůsobit i Česko. V současné době totiž patří v počtu dobíjecích stanic v rámci EU k nejhorším. Podle údajů Evropské asociace výrobců automobilů tvoří tuzemský počet dobíjecích míst pouze 0,4 % z jejich celkového počtu v EU.

Stát se na rozvoj tuzemské elektromobility zaměřil v Národním plánu čisté mobility. V ní počítá v příštích deseti letech s vybudováním až desítek tisíc dobíjecích stojanů. „Na podporu rozvoje této infrastruktury máme připraveny desítky miliard korun,” uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. V současnosti je v zemi přes 700 dobíjecích stojanů, v rámci EU Česko zaostává.

Francie a Německo jsou proti konci spalovacích motorů v roce 2035

AutoMoto

Využívat k tomu bude i peníze z evropských fondů. V této souvislosti už nyní ministerstvo připravuje dotační výzvy na podporu stavby běžných dobíjecích stanic, která by měla být vyhlášena na začátku příštího roku. Další dotační programy stát chystá pro výstavbu rychlodobíjecích a ultrarychlých dobíjecích stanic. Celkem by na to měl resort do roku 2027 využít kolem šesti miliard korun.

Zájem o elektromobily postupně stoupá už nyní. Na konci loňského roku bylo v Česku registrováno 7109 elektromobilů a kolem 3000 plug-in hybridů. Počet bateriových elektrických vozidel se vloni téměř zdvojnásobil. Elektromobily se na celkových prodejích nových aut podílely z 2,58 %.

Zákaz spalovacích motorů může klima spíš zhoršit, míní automobilové sdružení

AutoMoto

Zájem pokračuje i letos, motoristé nakoupili v prvních šesti měsících roku kolem 3500 elektromobilů. I tak je ovšem tuzemský zájem ve srovnání s řadou evropských zemí poměrně nízký. Například Norsko se loni stalo první zemí světa, kde se prodalo více elektromobilů než aut na benzinový, naftový či hybridní pohon. Téměř 77 000 prodaných elektrovozů tam tvořilo 54,3 % z celkových prodejů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám