Hlavní obsah

Tichá rally. Škoda připravuje závodní fabii na elektřinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciál Škoda RE-X1 Kreisel se ukazuje na prvních oficiálních snímcích. Po dlouhodobém testování se k projektu elektrického rally vozu přihlásili nejen specialisté z Kreisel Electric a tým Baumschlager Rallye & Racing, ale i závodní oddělení mladoboleslavské automobilky, které na konceptu spolupracuje.

Foto: Harald Illmer

Škoda RE-X1 Kreisel

Článek

Na konci loňského roku zaujal prototyp elektrické fabie určené na tratě rally během svého testování v Rakousku. Nyní je jasné, že za projektem elektromobilu stojí i Škoda Motorsport.

„Koncepční vůz Škoda RE-X1 Kreisel je vzrušující kombinací tradiční techniky a technologií budoucnosti. Poskytli jsme své nejlepší zkušenosti, které vycházely z vývoje již tří generací rallyového vozu Škoda Fabia,“ komentuje spolupráci Michal Hrabánek, šéf Škoda Motorsport.

„Koncepční vůz, byť vybavený elektrickým pohonem, nabízí všechny možnosti nastavení jako nejnovější generace vozu Fabia Rally2 evo. Jsem přesvědčený, že pro fanoušky rally bude taková kombinace opravdu zajímavá,“ dodává.

Elektromotor dosahuje maximálního výkonu 260 kW a maximálního točivého momentu 600 Nm oproti 214 kW a 425 Nm standardního zážehového turbomotoru o objemu 1,6 litru ve Fabii Rally2 evo. Kvůli baterii o kapacitě 52,5 kWh bylo potřeba také zásadně upravit podlahu a podvozek.

Jak zní závodní elektromobil? Opel Corsa-e Rally má speciální reproduktory

AutoMoto

Ještě v červenci si vůz odbude premiéru v rámci rakouského šampionátu. Připravena je varianta na asfaltové soutěže, testy ale prochází i šotolinová verze.

Právě Škoda Motorsport podle tvůrců významně pomohla s homologačním procesem vozu pro závody pod hlavičkou mezinárodní automobilové asociace FIA. Elektromobily pro rally už však na trhu jsou, ovšem například Opel Corsa-e je vozem nižší kategorie s pohonem předních kol.

Foto: Harald Illmer

Škoda RE-X1 Kreisel

Foto: Harald Illmer

Škoda RE-X1 Kreisel

Reklama

Související témata:

Související články

Škoda představila novou fabii

Škoda v pražském centru DOX představila novou fabii, redaktor Novinek již měl příležitost vůz vidět v sériové podobě. Novinka stojí poprvé na modulární...

Výběr článků

Načítám