Hlavní obsah

Divoký koncept Audi AI:Trail je terénní speciál budoucnosti

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečných terénních automobilů ubývá. Je jich čím dál méně. Přitom zájem o něco tak extrémního, jako je koncept Audi AI:Trail, by jistě nebyl malý. Vždyť tohle auto vzbudilo ve Frankfurtu velkou pozornost.

Foto: Marek Bednář

Audi AI:Trail

Článek

Auto zaujalo už svojí zvláštní prosklenou kabinou. Je to jak helikoptéra na kolech, sklo a skvělý rozhled. To vše v karoserii velmi lehké a odolné, protože je vyrobena z vysokopevnostní oceli, hliníku a uhlíkového kompozitu. Ve výsledku tohle auto o rozměrech 4,15 x 2,15 x 1,67 m váží 1750 kg, a to včetně akumulátorového setu.

Jenže ta kabina sedí na ohromných 33,5palcových pneumatikách s 22palcovými ráfky. Společně se zavěšením pak dávají vozu světlou výšku 34 centimetrů a možnost brodit vodou hlubokou víc než půl metru. Šnorchl k tomu potřebovat nebude. Tohle auto totiž žádnou vodu do motoru nenasaje.

Foto: Marek Bednář

Kolem konceptu bylo ve Frankfurtu rušno.

Foto: Audi

Ohromná světlá výška a kola až v rozích a bez převisů - záruka průchodu terénem.

Pod kapotou totiž nepracuje žádný spalovací motor. V každém kole je samostatný elektromotor. Všechny souhrnem dají výkon 320 kW (435 koní) a točivý moment 1000 N.m. I když automobilka neuvádí, jakou by si přála mít pod podlahou kapacitu akumulátorů, prohlašuje, že dojezd na silnici je až 500 km a v těžkém terénu polovina.

Zajímavostí je, že auto disponuje autonomním řízením, ovšem stupně už 4. To znamená, že auto je schopno zcela převzít zodpovědnost nad sebou, ovšem člověk stále musí být ve střehu. A to dokonce nejen na dálnicích, ale prý to dokáže i v terénu.

Autonomní jsou i trojúhelníkové bezrotorové drony, které mohou létat nad vozem. Mají v sobě kameru a osvětlovací LED zařízení, takže ve zhoršených podmínkách mohou osvětlovat a snímat cestu před vozem a přenášet obraz na displej interiéru.

Ale to všechno je samozřejmě jen vize. Nic z toho zatím není sériové. A tohle auto asi nikdy Audi nevyrobí. Škoda.

Foto: Audi

Futuristický je i inetriér

Foto: Audi

Trojúhelníky jsou dva drony

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám