Hlavní obsah

Test Mercedes-Benzu R 320 CDI: americký autobus

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třída R není nic jiného než odpověď značky na požadavky amerického zákazníka. Ten chtěl velký automobil s extra velkým prostorem pro víc cestujících a náklad. Rozměry nejsou limitem, objem motoru také ne, tak proč se nepustit do pořádného osobního autobusu, že?

Článek

Tenhle vůz je plnokrevným Američanem se vším všudy. Snad jen ten motor se v USA nedokáže uplatnit. I bez něj jsme však na týden zkusili, jak se jezdí "amíkům".

Pět metrů autobusu

Karoserie se mercedesu povedla. Především přední světlomety jsou hodně povedené. Vůz vypadá z dálky vyváženě a jako MPV i celkem sportovně. To ovšem vedle něj nesmí stát žádný jiný vůz. To je hned jasné, že "erko" má nějaký ten centimetr navíc.

Kdyby jen centimetr... Při rozměrech 5157 x 1922 x 1661 mm a rozvoru 3215 mm nezajede R 320 CDI jen tak do jakékoli mezery na parkovišti Hypernovy. To si spíš vyhradí jedno místo u nakládací rampy určené pro náklaďáky. Také vyšší světlost vozu přispívá k celkovému dojmu z obrovského vozu. Pokud se na karoserii zadíváme pořádně, možná nás napadne, že by mohla být také kratší. Ano, i tato verze se dělá, ale do USA se nedodává.

Šest míst pro špekouny

Přístrojová deska vozu je mercedesovská klasika. Stejné přístroje najdeme v řadě ML, B, A, E... co o nich říct víc? Snad jen to, že po americkém vzoru jsou všude odkládací místa na nápoje a hamburgery.

Jenže hlavní věcí v interiéru, na kterou chceme upozornit, jsou sedadla. Ta jsou opravdu luxusně prostorná a poskytují neuvěřitelný komfort. Jsou zde tři samostatné řady po dvou sedadlech a jen ta třetí nemá tak moc místa na hlavu a disponuje kratším sedákem, který nepodepírá nohy. I tak je zde víc místa, než v jakémkoli konkurenčním rádoby MPV.

A proč jsou vlastně ta sedadla tak velká? Odpověď je jednoduchá - v USA se před asi rokem uskutečnil průzkum a z jeho výsledků vyplynulo, že Američané mají nějaké to kilo navíc. Tomu se přizpůsobili výrobci vozů a například v tomto voze jsou sedáky o tři centimetry širší, než v evropských modelech.

Pod kapotou evropská klasika

Motor byl v našem případě použit klasický - vznětový vidlicový šestiválec o objemu 2987 ccm s výkonem 165 kW a točivém momentu 510 N.m. Extrémně těžký vůz si s ním občas rozumí, občas má problémy. Na křižovatce se sice dokáže vybičovat do opravdu slušného sprintu, jenže všechno jen za cenu prošlápnutí kickdownu na podlaze a tedy spotřebě chlemtající naftu v nádrži po desítkách litrů. Na dlouhé jízdy ale bohatě stačí a je příjemným společníkem.

Po čtyřech to jde lépe

Podvozek "erka" měl instalovaný pohon všech kol 4Matic. S ním a poněkud vláčným odpružením je auto výrazně nedotáčivé. Je třeba tedy při ráznějším výjezdu ze zatáček silněji korigovat rozkomíhanou "heavy duty" karoserii. Váha vozu ale dělá z auta přímo plavce na silnici, kdy ani výraznější výmoly mu nevadí a nerozhodí jeho klid.

Mercedes není levnou hračkou

Základní cena tohoto vozu začíná na 1 510 000 Kč. Jenže naše testované provedení s větším dieselem a prodlouženým rozvorem vytáhne hned dalších několik set tisíc. Díky příplatkové výbavě zahrnující parkovací asistent (+19 422 Kč bez DPH), PRE-Safe systém (+9711 Kč), Bi-xenonové aktivní světlomety (+42 613 Kč), sportovní sadu (+75 370 Kč) a další se cena vyšplhala až na 1 906 821 Kč.

Technické údaje
Mercedes-Benz R 320 CDI 4Matic
Motor
Zdvihový objem2987 ccm
Max. výkon165 kW při 3800 ot./min
Max. točivý moment510 N.m při 1600 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Město12,5
Mimo město7,6
Kombinace9,3
Výkony
Max. rychlost222 km/hod
Zrychlení z 0 na 100 km/hod8,8 s
Převodovka
sedmistupňová automatická
Rozměry a objemy
Délka5157 mm
Šířka1922 mm
Výška1661 mm
Rozvor3215 mm
Objem zavazadelníku314/2385 l
Provozní hmotnost2195 kg
Nárazové testy Euro NCAP
Ochrana posádky-
Ochrana dětí-
Ochrana chodců-
Ceny
Základní cena vozu1 510 000 Kč
Základní cena motorizace1 655 000 Kč
Cena testovaného vozu1 926 821 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Test Mercedesu-Benz E280 CDI 4Matic: 4 x luxus

Sedany třídy E jsou oceňovány pro svůj komfortní a přitom jistý podvozek, výkonné motory a luxusní vzhled i výbavu. Jenže někomu nestačí mít automobil...

Test Mercedes-Benzu ML 350: s kravatou

Druhá generace SUV od německé firmy Mercedes-Benz chce navazovat na úspěchy té první. Má na to? Může pokořit prodejní trhák Mercedes-Benzu M a přidat ještě...

Výběr článků

Načítám