Hlavní obsah

Mladí lidé kupují z ojetých aut nejvíce hatchbacky Škoda, říká statistika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejmladší zákazníci ojetin mají nejradši značku Škoda, vybere si ji 37 % z nich, a to Octavii nebo Fabii. Třetí místo obsadil Volkswagen Passat. Mladí lidé zároveň za auto utrácí nejméně peněz, a to ve srovnání s celkovým průměrem výrazně.

Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia je mezi zájemci o ojeté auto dlouhodobě nejoblíbenější. Ilustrační foto verze RS

Článek

Pokud je vám méně než 24 let a jdete si vybrat auto do bazaru firmy AAA Auto, s největší pravděpodobností sáhnete po Škodě Octavia nebo Fabia. Bude mít diesel, bude stříbrná a s manuální převodovkou. Vyplývá to ze statistiky, kterou firma zveřejnila.

Ovšem z tabulky nejoblíbenějších aut vidíme, že zákazníci úplně všech věkových kategorií milují Škodovky. Octavii na prvním místě a Fabii na druhém vidíme i v kategoriích do 34, do 44 a do 54 let. Ve zbylé kategorii nejstarších zákazníků, 55 a výše, si tyhle dva modely jen prohodily pořadí.

Foto: Škoda Auto

Škoda Fabia

Něco takového se dalo čekat - i dle statistiky trhu ojetých aut v ČR jako celku, který pravidelně zpracovává společnost Cebia, je Škoda Octavia nejžádanější ojetinou. Na druhém místě je Fabia, na třetím Volkswagen Passat.

Zajímavější jsou podíly, které Škodovky tvoří na prodejích jednotlivým kategoriím zákazníků. V kategorii do 24 let zaznamenali prodejci bazaru nárůst, aktuálně si 36 % takto mladých zákazníků vybírá Škodovku, nejvíce ze všech kategorií. U všech ostatních věkových kategorií byl podle slov PR manažerky zaznamenán pokles zájmu o domácí značku.

Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia RS

Nejčastějším typem karoserie, který si nejmladší zákazníci vybírají, je hatchback s 44% podílem. V palivu vítězí diesel s těsnou nadpoloviční většinou, 51 procenty, nejoblíbenější kategorií barev je s 23% stříbrná nebo šedá a dominují manuální převodovky - jsou v 89 % aut prodaných těmto zákazníkům.

Prostřední věková kategorie od 35 do 44 let, která je nejpočetnější, je na tom s preferencí detailů vozu odlišně. Preferují kombíky s 32 % zájmu, hatchbacky jsou na druhém místě s 28 % a třetí jsou SUV s 13 %. Opět vítězí diesel s 53 %, manuální převodovka s 86 % a stříbrná nebo šedá barva s 23 procenty.

Nejmladší kategorie zákazníků za vůz průměrně utratí 144 tisíc korun. To je výrazně pod průměrem jak v rámci aut prodaných v tomto bazaru, tak i v rámci celého trhu ojetých aut v ČR. Ten byl v polovině loňského roku dle Cebie ve výši 192 200 korun.

Věková kategorieNejprodávanější modelPodíl značky Škoda
do 24 letŠkoda Octavia36 %
25-34 letŠkoda Octavia31 %
35-44 letŠkoda Octavia27 %
45-54 letŠkoda Octavia26 %
nad 55 letŠkoda Fabia28 %

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám