Hlavní obsah

Závodní okruh Nürburgring slaví 90 let

Novinky, ČTK, maž

Před 90 lety, 18. června 1927, byl otevřen závodní okruh Nürburgring v Německu. Trať známá hlavně závody formule 1 měla původně 28 kilometrů, ale později prošla přestavbou. Od roku 1984 se jezdí na členitém, rychlém okruhu, který měří 5148 metrů.

Foto: Nürburgring GmbH

Slavná Severní smyčka okruhu Nürburgring.

Článek

Původní trať nebyla příliš bezpečná a v minulosti na ní přišlo o život přes 80 jezdců. Těžkou havárií si zde prošel i legendární Rakušan a mistr světa Niki Lauda, který v roce 1976 téměř uhořel. Z karambolu nakonec díky pohotovému zákroku svých soupeřů vyvázl s popáleninami a znetvořenou tváří. Okruh byl poté po 50 letech fungování zbaven licence. Zrekonstruovanou trať otevřel až v roce 1984 Brazilec Ayrton Senna vítězstvím v exhibičním závodě.

V areálu Nürburgringu se jezdí také závody tahačů, superbiků či vytrvalostní závody. Nürburgring má šest levých a devět pravých zatáček, výškový rozdíl je 56 metrů s maximálním stoupáním 8,8 a klesáním 6,5 procenta.

Škoda Octavia RS 230 Nordschleife (on board)Video: Novinky

Severní smyčka je naprosto originální, žádný závodní okruh nemá ani zdaleka její délku (22 kilometrů), nebezpečnost (svodidla instalovaná v sedmdesátých letech jsou občas pouhý metr od samotné silnice). Často nevidíte za horizont, okruh klikatící se lesem má rovněž velké převýšení (300 metrů) a úsek se stoupáním 18 stupňů (takže si připadáte jako na horské dráze).

Ostatně celou trať lemují husté lesy, odtud přezdívka Zelené peklo, kterou jako první na adresu zdejšího okruhu pronesl v roce 1961 trojnásobný vítěz Formule 1 sir Jackie Stewart. Tohle místo má genius loci, o tom není sebemenších pochyb. A když se tady jede čtyřiadvacetihodinovka, kempuje v okolí přes 200 tisíc fanoušků. Ostatně, přečtěte si naši reportáž. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám