Hlavní obsah

Statistiky prodaných vozidel v Česku budou přístupné opět zdarma

Svaz dovozců automobilů bude od prosince zveřejňovat na svých stránkách www.sda-cia.cz statistiky prvně registrovaných vozidel opět bezplatně. Svaz to uvedl v tiskové zprávě.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Článek

Od letošního roku museli zájemci o podrobné údaje v jednotlivých kategoriích platit. Zpoplatnění odborníci opakovaně kritizovali. „Pro zajištění objektivní informovanosti odborné novinářské a široké motoristické veřejnosti rozhodl Svaz dovozců automobilů po dohodě s ministerstvem dopravy zpřístupnit od 3. prosince na svých webových stránkách úplné statistické přehledy prvně registrovaných vozidel v ČR," uvedl tajemník svazu Pavel Tunkl. Rozsah podle něj bude stejný jako loni, doplněný o přehled provozovatelů.

Statistika je podle SDA zpracovávána jednotným standardním způsobem jako v ostatních zemích a je součástí evropských i celosvětových přehledů o registracích nových vozidel.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Letošní zpoplatnění statistik odborníci opakovaně kritizovali. Nedostupnosti údajů využila agentura Médea Research k publikování upravených statistik. Ty neobsahovaly údaje o nových vozech, které byly krátce po první registraci vyvezeny do zahraničí. To v žebříčku některým značkám pomáhalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám