Hlavní obsah

Velký kaňon Pacifiku: 900metrová propast obklopená havajskými palmami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrtulník pomalu klesá blíž okraji propasti, a přesto její dno vidíme jen díky zářící zeleni. Aby ne, nejhlubší místo kaňonu Waimea je od okraje vzdálené 900 m. Vítejte nad nejpopulárnější propastí Havajských ostrovů. V místě, nedaleko něhož na plátnech kin pobíhali Spielbergovi dinosauři.

Foto: Aaronbernstein, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0

Průvodci znají ta nejlepší místa, odkud se otevírají takovéto vyhlídky na kaňon Waimea.

Článek

Velké americké kaňony bývají většinou celé narudlé díky pískovci, který se vyskytuje na jihozápadě a středozápadě USA. Vypadají úchvatně, ale přece jen by jim neškodilo více barev. Uprostřed Tichomoří na Havaji je to jiné – díky větší vlhkosti se kopce i kaňony nádherně zelenají.

Vlhkost je tu vysoká a na Kauai obzvlášť. Na ostrově existuje místo (kolem sopky Waialale), kde prší v průměru 348 dnů v roce. Díky tomu jsou vulkány na Kauai porostlé bujnou vegetací. Když k ostrovu připlouváte, vidíte azurové moře, barevné útesy vysoké i několik set metrů a zelené kopce.

Foto: TLPOSCHARSKY, Flickr.com

Krajina Kauai včetně kaňonu Waimea se formovala opravdu dlouho. Nejstarší ostrov Havaje se začal z lávy tryskající z moře formovat skoro před 5 miliony let.

Slunce pálí i v zimě

A vůbec nejlepší je, když k ostrovu plujete ze západu. To totiž vystoupíte na ostrov přímo v nádherné krajině, kde se rozkládá několik přírodních parků. V této oblasti je i havajský státní park Waimea Canyon, 900 metrů hluboký a 16 km dlouhý kolos.

Rudá skaliska prosvítají pod stromy a keři, dole se vlní potok, je krásně teplo, zkrátka idyla a velmi dobré místo, kam se vydat na rodinnou dovolenou. Vždyť i v lednu a únoru tu dosahují průměry denních teplot minimálně 19 °C.

Mimochodem, onen potok má tak trochu načervenalou vodu, což bychom jazykem Havajanů řekli „waimea“. Ano, zdejší specificky zbarvená půda, která se do říčky dostala, dala jméno celému kaňonu.

Foto: Paul Bica (Flickr)

Kalalau - místo hodnocené jako jedno z nejpřitažlivějších na Kauai i v celém souostroví.

Kaňon zdaleka není jedinou zajímavostí v okolí. Hned vedle najdeme podobně nádherné parky Kokee nebo Na Pali plné vodopádů a vysokých pobřežních útesů. A také pobřežní stanoviště vrtulníků, odkud se lidé vydávají na cestu poznání jednoho z nejkrásnějších ostrovů světa (to není nadsázka, ale fakt vycházející z hlasování lidí z celého světa na cestovatelském webu TripAdvisor).

Čtěte také:

Kauai je ostrov dinosaurů

Předností a zajímavých míst Kauai si všimli také hollywoodští tvůrci, kteří sem od roku 1934 pravidelně jezdí natáčet, a tak tu vznikla pěkná řádka hitů. K těm nejslavnějším patří Jurský park (posléze i jeho třetí díl). Dinosauři tu po lese ovšem neběhali, ti byli do filmu přidáni trikovými efekty.

Vedle Jurského parku vděčí ostrovu za osobité přírodní kulisy také kupříkladu Dobyvatelé ztracené archy z indianajonesovské ságy, Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna, kasovní trhák Avatar, ale třeba i klasická verze King Konga nebo seriál Gilliganův ostrov.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Celý rok se vyhřívat na pláži, to nejde všude. Na Havaji je ale teplo celý rok. Vydejte se na velký okruh po tomto nádherném tichomořském souostroví a poznáte krásy ostrova Kauai a kaňonu Waimea, legendární pláž Waikiki nebo vulkanický park na hlavním ostrově Havaj. Poznejte, proč se slovo „havaj” stalo synonymem pro pohodu.

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o pěti ostrovech, z nichž se vám zatočí hlava, spatřete šokující pestrost Ekvádoru a zjistěte, jak vypadá Brána do pekla a jiné poklady Střední Asie. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Vydali byste se rádi na Havaj?
ano
82,2 %
ne
16,3 %
nevím
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 466 čtenářů.

Havajské ostrovy

Havaj se skládá z bezpočtu malých ostrovů, z nichž Big Island, Maui, Oahu, Kauai, Molokai, Lanai, Niihai a Kahoolawe jsou díky větší rozloze brány jako hlavní. Pojďme si je ve vší stručnosti představit.

Big Island

Oficiálně se jmenuje Havaj a jako největší ze skupiny dal název celému souostroví. Nikdo domorodců mu ovšem neřekne jinak než Big Island, tedy Velký ostrov. V první polovině letošního roku ho zviditelnil fotograf Miles Morgan, když z ne příliš bezpečného místa pod běsnícím kráterem zvěčnil tuhnutí lávy bouřící sopky ve vodách oceánu.

Tento ostrov je rozlohou mnohem větší než všechny ostatní z velké osmičky dohromady, proto tedy Big Island. Krom toho na něm také najdeme nejvyšší horu Havajských ostrovů, 4205 metrů vysokou sopku Mauna Kea.

Maui

Druhý největší ostrov skupiny na Havaj zapadá skvěle, od většiny ostatních obydlených ostrovů se prakticky ničím neliší. I tady lidé žijí především z turistického ruchu a ze zemědělství. Mezi hlavní produkty patří ananas, cukr, káva, papája nebo makadamové ořechy. Také zde mají spoustu údolí, pročež se Maui říká „ostrov údolí“.

Oahu

Není největší, ani nejkrásnější, ale z nějakého důvodu tu žije nejvíce lidí ze všech ostrovů, většina se soustřeďuje do hlavního města Honolulu s mezinárodním letištěm. Nalézt se tu dá velký počet turisty vyhledávaných atrakcí jako plovoucí muzeum amerického námořnictva v podobě bitevní lodi Missouri nebo vyhlášenou pláž Waikiki.

Kauai

Ze všech velkých ostrovů Havaje leží nejseverněji. Podle mnohých anket je i turisticky nejatraktivnější, protože je díky častějším srážkám pokryt hustou vegetací.  

Molokai

„Přátelský ostrov“, kde všichni mají rádi sousedy a svůj svatý klid. Proto se komunita obývající toto území úzkostlivě brání všem pokusům udělat z Molokai turistické středisko se spoustou hotelů a atrakcí. Ostrov se pyšní nádhernou krajinou, ale chrání ji i za cenu nejvyšší nezaměstnanosti v rámci Havajských ostrovů.

Lanai

Na Lanai, bývalé ananasové plantáži, žijí v současné době asi tři tisícovky lidí. To je nejvíce, co se tu kdy zdržovalo, protože ostrov měl vždy velmi neblahou pověst. Prý na něm dlouho sídlili zlí duchové pojídající lidi, než je statečný havajský princ vyhnal.

Niihau

Niihau se přezdívá „zakázaný ostrov“, a to proto, že sem dlouho mohli z důvodu utajení a přísného vojenského režimu jen příslušníci armády, hrstka místních a jejich rodinní příslušníci. Na konci osmdesátých let se režim trochu uvolnit a Niihau přivítalo první turisty, kteří sem dodnes jezdí obdivovat přírodu a mořské safari.

Kahoolawe

Nejmenší a nejméně obydlený z hlavních havajských ostrovů, lépe řečeno není obydlený vůbec. Jedná se o jedenáct kilometrů čtverečních velkou neúrodnou placku okolo kráteru sopky Lua Makika. Nic jiného se tu nalézt nedá.

Zajímavá videa a fotografie z padesátého státu USA můžete vidět v sekci Havaj na stránkách Amerika.cz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám