Hlavní obsah

Obavy a úzkosti trápí až polovinu Čechů

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy se obecně bojí více než muži. Což potvrzuje i nejnovější průzkum společnosti STEM/MARK. Zatímco jen čtvrtina žen o sobě tvrdí, že žádnou fobií nebo úzkostí netrpí, u mužů jsou to skoro dvě třetiny. Souhrnně lze však říci, že strach z různých věcí má více než polovina z nás. Přičemž nejvíce se bojí mladší generace. S věkem ubývá strachu i úzkostí.

Foto: Profimedia.cz

Pavouci patří mezi zástupce živočišné říše, kterých se lidé často bojí.

Článek

Ze všeho nejvíce se Češi bojí zvířat, a to především pavouků, hadů, obecně hmyzu, myší a také obojživelníků (např. žab). Míra strachu z určitého zvířete se u jednotlivých lidí liší od schopnosti si na obávané zvíře sáhnout, až po nemožnost se na zvíře byť jen podívat. Dokonce existují ženy, které vyděsí pouhý obrázek s daným zvířetem. Muži jsou na tom s pohledem na obávané tvory lépe, sáhnutí jim ale vadí naprosto stejně jako ženám.

Dále lidé trpí často úzkostí z výšek (14 %), ale i z prostředí jako jsou voda a les. Z konkrétních situací má strach 13 % respondentů. Mezi nejčastěji zmiňované obávané situace patří pobyt v uzavřených, stísněných prostorách jako např. ve výtahu nebo v MHD. Lidé se ale bojí řady různých dalších věcí - někteří uvádějí, že mají strach z tmy, cizích lidí, odběru krve či smrti. Část respondentů nemá ráda davy lidí, jiní naopak mají strach ze samoty.

Z čeho strach pramení

Většina z těch, kteří trpí nějakou fobií nebo úzkostí, si neumí vysvětlit, proč tomu tak je. Přisuzuje to tedy svým charakterovým vlastnostem. Jako další příčiny jsou označovány nepříjemné zážitky v dětství nebo dědičnost po rodičích či prarodičích.

Co prožíváme při strachu

Nejčastějšími psychickými projevy našeho strachu jsou nervozita, neklid a pocit ohrožení. Z tělesných příznaků se typicky objevuje bušení srdce a zrychlený tep, chvění se či třes a také závrať.

Většina lidí své strachy zvládá. Podle průzkumu více než třetina dotazovaných trpících nějakým strachem tyto stavy  řeší poměrně klidně a přes všechny negativní pocity je dokáže i překonat.

Ostatní se se svým strachem vyrovnávají hůře a snaží se situacím, ze kterých mají strach, úplně vyhýbat. Skutečně diagnostikovanou fobii a tedy chorobný strach z věcí či situací má jen nepatrné procento lidí.

Přehled vážných i úsměvných fobií
Sociální fóbiestrach ze sociálního (mezilidského) kontaktu
Humanofobiestrach z lidí
Scopofobiestrach z pohledů druhých
Demofobiestrach z davů
Eremofobiestrach ze samoty
Zoofobiestrach z určitých zvířat
Coulrofobiestrach z klaunů
Akrofobiestrach z výšky
Klaustrofobiestrach z uzavřených prostor
Aerofobiestrach z létání
Ataxofobiestrach ze špíny a nepořádku
Gefyrofobiestrach z mostů
Gamofobiestrach ze sňatku
Xenofobiestrach z cizinců
Mageirocofobiestrach z vaření
Démonofobiestrach  z démonů, duchů a strašidel
Filemafobiestrach  z líbání
Thanatofobiestrach ze smrti
Obesofobiestrach z tloustnutí
Nomofobiestrach ze ztráty mobilního signálu
Venustrafobiestrach z krásných žen
Cenosillicafobiestrach z prázdné sklenice od piva

Reklama

Související články

Jak žít se strachem ze smrti

Není jednoduché žít se strachem. Dokáže nás trápit, ubíjet, nervovat, vysávat. A je v podstatě jedno, z čeho pramení. Zřejmě nejhorší stavy ale prožívají lidé,...

Výběr článků

Načítám