Hlavní obsah

Proč lidé nemohou zhubnout, i když drží diety

Novinky, das

Touha po rychlém zhubnutí vede mnoho lidí k neustálému hledání zaručených diet. Ne vždy však výsledky končí podle jejich představ. Kromě minimální redukce hmotnosti může dojít i k celé řadě zdravotních komplikací.

Foto: Profimedia.cz

Klíčem k úspěchu při hubnutí je pravidelná strava, ne hladovění.

Článek

Podívejte se s námi na nejčastější chyby při hubnutí.

1. Nejíst = zhubnout?

Jedna z největších a nejčastějších chyb je, že při shazování kilogramů lidé přestanou úplně jíst. Paradoxně ale klíčem k úspěchu při hubnutí je právě pravidelná strava.

"Když má tělo hlad, bojí se o zásoby a schovává si energii do tuků. Stačí jíst pětkrát až šestkrát denně v pravidelných intervalech tak, abyste nepociťovali hlad. Tělo si zvykne na pravidelný přísun potravin a přestane takzvaně ukládat tuky," radí kouč Jiří Šusta z KetoDiet.

2. Po 17. hodině už nejez 

Stejné je to i u hladovění po 17. hodině. Pokud tělo nedostává svůj příděl živin, začne si vytvářet zásoby na horší časy a připravovat se na delší hladovění. "Proto lze jíst i večer, ale s mírou. Tělo už totiž nepotřebuje tolik energie a její přebytek ukládá do tuků. Večeře by proto měla být lehká a složená spíše z bílkovin než z cukrů a tuků. Doporučuje se jíst nejpozději tři hodiny před spaním. Úplné vynechání večeře způsobuje zpomalení metabolismu a únavu," doporučuje RNDr. P. Suchánek z Institutu dietologie a výživy v Praze.

3. Krátkodobé diety

Rychlé zhubnutí je fajn, ale pokud se člověk vzápětí vrátí ke svým stravovacím návykům, shozená kila jsou rychle zpět, plus často ještě nějaká navíc. Při rychlých dietách jde spíše o odvodnění organismu, nikoli ztrátu tuku.

„Pokud si chceme svou váhu udržet, musíme trvale a prakticky celoživotně změnit svůj jídelníček. Když chceme zhubnout dlouhodobě, musíme se připravit na to, že to bude běh na dlouhou trať, který se neobejde bez tělesné námahy a změny životního stylu,” potvrzuje Suchánek.

4. Nízkotučné = dietní

Další chybou je, když lidé kupují tzv. light potraviny v domnění, že jich můžou sníst, co hrdlo ráčí. "Ve skutečnosti tyto potraviny sice mají velice malé množství tuků, ale aby lépe chutnaly, jsou doplněny o větší dávku sacharidů. Pokud jsou sacharidy přijímány v nadbytečném množství, přeměňují se na zásobní tukovou tkáň," upozorňuje výživový specialita Šusta.

Energii navíc mohou také dodávat zahušťovadla často přidávaná právě do light výrobků.

Naopak velice důležité jsou při hubnutí proteiny (bílkoviny). Proto pokud chcete zhubnout, pak si ve složení výrobků hlídejte právě obsah proteinů neboli bílkovin.

"Lidé při výběru např. jogurtu hledí na obsah tuku, ve skutečnosti by měli hledět na obsah živočišných bílkovin, které určují kvalitu jogurtu. Živočišná bílkovina je totiž velmi drahá surovina, a proto je často v mléčných výrobcích nahrazena škroby apod.,” upozorňuje Pavel Suchánek.

5. Pitný režim

Některé doslova hloupé diety radí kvůli odvodnění málo pít. "Ve skutečnosti by tomu mělo být přesně naopak. Vypít by se měly cca dva až tři litry tekutin denně. Ideální je čistá voda, neslazené minerálky nebo slabé čaje," doporučuje Šusta. Pozor na alkohol, ten by měl být během hubnutí zcela vynechán. Pokud i přesto neodoláte pokušení, sáhněte raději po suchém bílém víně nebo sklence piva.

"U nealko nápojů lze i částečně vsadit na ty se sníženým obsahem cukrů, jelikož obsahují skutečně minimum kalorií. Při jejich výrobě se totiž používají nízkokalorická sladidla s vysokou sladivostí," doporučuje Pavel Suchánek a dodává: „Dávno už není pravda, že nápoje s kofeinem u všech lidí způsobují dehydrataci. U pravidelných konzumentů kofeinu, a tedy i kávy dehydratace organismu nehrozí – a naopak i tyto nápoje se započítávají k celkovému dennímu příjmu tekutin."

6. Cukry tělo potřebuje

Cukry tvoří jednu z důležitých složek potravy. Měly by představovat 45–60 % denního energetického příjmu, jejich doporučená denní dávka je 300–420 g. Lepší je ovšem mluvit nikoliv o cukrech, ale o sacharidech, což jsou nejen jednoduché cukry jako glukóza, fruktóza nebo klasický bílý cukr.

Mezi sacharidy patří i škroby a vláknina. Jako cukry se označují jednoduché sacharidy, tedy ty, co vnímáme jako sladké. Tělo potřebuje cukry jako zdroj energie pro správnou činnost mozku, ledvin, krevního oběhu a svalové hmoty.

Cukrovku může způsobit dlouhodobá nadměrná konzumace zejména jednoduchých cukrů, zejména pokud není vyvážena sportovní aktivitou. Stejná poučka ale platí, i pokud přijímáme příliš mnoho tuků. Žádný z extrémů není zdravý. Měli bychom dbát na vyvážený pestrý jídelníček, zahrnující všechny živiny v poměru: 60 % cukry, resp. sacharidy, 25–30 % tuky a 10–15 % bílkoviny.

7. Bez tuků se tělo také neobejde

Tuky mají oproti jiným živinám dvojnásobnou kalorickou hodnotu, a tím pádem jsou mnohem vydatnější než cukry (sacharidy) a bílkoviny. Spousta lidí se domnívá, že jsou tuky nezdravé, a proto by je měli jíst co nejméně. To je ovšem omyl.

„Tuky představují důležitou složkou potravy, měly by tvořit 25–30 % denního příjmu energie, dodávají našemu tělu v tucích rozpustné vitaminy A, D, E, K. Problém způsobuje větší množství tuku, které tělo nedokáže zpracovat a ukládá jej do tukových zásob. Ze všeho nejhorší jsou tzv. skryté tuky obsažené často v cukrovinkách – jednoduše tam, kde je člověk příliš nečeká a kam se skryjí i ty nekvalitní tuky. Tuky bohaté na nenasycené mastné kyseliny jsou pro tělo přínosné.

8. Snídaně

Tělo po ránu potřebuje energii, aby mohlo normálně fungovat. Jinak musí sahat do svých zásob a pracovat v „úsporném režimu“. „I když by se na první pohled zdálo, že vypuštění snídaně povede ke štíhlejší postavě, směřuje to naopak k nadváze a obezitě. Řada lidí trpících obezitou se stravuje nepravidelně a velmi často vynechává právě snídani. Jejich organismus je vycvičený, že bude muset čekat na další přísun energie, a proto využívá každé možnosti, kdy mu dáme najíst, a přijatou energii si ukládá na horší časy do tukových zásob,“ vysvětluje Suchánek.

„Navíc pokud vynecháme snídani, kvůli hladu sníme mnohem více jídla, než kdybychom posnídali. Často nás honí mlsná a snažíme se dohnat, co jsme ráno nesnědli. To pak vede k přejídání a ke zvýšení rizika nadváhy,“ dodává specialista.

Ke snídani jsou vhodné mléčné výrobky s celozrnnými cereáliemi nebo celozrnné pečivo. K pití si můžete dopřát čaj, kakao, kávu nebo jiný oblíbený nápoj, klidně i slazený. Metabolismus po ránu potřebuje nastartovat nejen pokrmy, ale stejně tak i dostatkem tekutin. Občas je možné použít i ochucené nápoje, pokud jsou alespoň z 90 % tvořeny vodou a tělo z nich navíc získá i energii pro začátek dne.

9. Pohyb

„Úprava jídelníčku musí jít ruku v ruce s celkovým zdravým životním stylem. Abyste viděli výsledky, musíte se začít hýbat. Energetický výdej se musí minimálně rovnat energetickému příjmu. Pro začátek pomohou procházky, svižnější chůze, později běh či jízda na kole. Zkrátka pohyb je polovina úspěchu. Navíc se budete cítit daleko lépe,” dodává kouč Jiří Šusta.

10. Umělá sladidla

„Žádný výzkum nepotvrdil, že umělá sladidla podporují chuť k jídlu, hlavně na sladké. Stejně tak žádný výzkum neprokázal, že by škodila zdraví,” upozorňuje Pavel Suchánek.

Podle něj mohou být sladidla způsobem, jak kontrolovat příjem a výdej energie. Důležité je snažit se jíst pravidelně a dopřávat si pestrou vyváženou stravu, ve které budou zastoupeny všechny důležité živiny. Nezapomínat na pitný režim – člověk by měl vypít alespoň dva litry vody denně. Vyplatí se sportovat, protože se budeme cítit lépe. Rozhodně mnohem líp, než kdybychom se trýznili hlady a drželi diety.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaké chyby lidé dělají při půstu

Půst zpomaluje proces stárnutí a příznivě působí na celkové zdraví. Nicméně se nejedná o půst hladověním, nýbrž o omezení příjmu energie a o zařazení více...

Výběr článků

Načítám