Hlavní obsah

Je nenormální nemít po 70 letech mírovou smlouvu. Abe chce s Putinem vyřešit Kurily

CNN, Novinky, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský premiér Šinzó Abe si dělá čárku na rozetnutí gordického uzlu: v pondělí totiž prohlásil, že se musí setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, aby obě země konečně uzavřely vleklý spor o čtyři kurilské ostrovy. To by otevřelo cestu k dosud neexistující mírové smlouvě mezi oběma zeměmi.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe

Článek

„Je nenormální nemít 70 let po skončení války mírovou smlouvu. Avšak bez setkání na nejvyšší úrovni není možné problém Severních území řešit,“ řekl Abe na novoroční tiskové konferenci v Tokiu.

Japonsko a Rusko smluvně totiž neukončily druhou světovou válku kvůli územním sporům o ostrovy severně od japonského ostrova Hokkaidó, jež Japonsko důsledně nazývá Severním územím a Rusko Jižními Kurilami.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Abe přitom vstřícně zdůraznil, že považuje za velmi důležité, aby Moskva sehrála konstruktivní roli v boji s terorismem a krizi v Sýrii, Íránu a v Severní Koreji. Premiér se podle CNN od svého opětovného nástupu k moci v roce 2012 pokouší zlepšit vztahy Japonska s Ruskem, avšak konflikt na Ukrajině jeho snahy zmařil.

„Několik předběžných záměrů navštívit Putina v Kremlu musel předseda japonské vlády odložit vzhledem k postoji Západu vůči Moskvě,“ uvedla CNN s tím, že na zimní olympiádě v Soči padl i termín – podzim 2014.

Medvěděv zbrzdil možné sbližování

Naposledy sblížení zhatila letos v srpnu nečekaná návštěva ruského premiéra Dmitrije Medvěděva právě na jednom ze sporných ostrovů.

Medvěděv zavítal mezi účastníky mezinárodního vzdělávacího fóra na ostrově Iturup a prohlédl si objekty, součásti federálního cílového programu pro rozvoj Kuril do roku 2025: letiště s 2300 metrů dlouhou ranvejí poblíž Kurilska, otevřené v září 2014, sportovní a kulturní středisko a také továrnu na zpracování ryb.

„Tady je všechno absolutně moderní. To je výsledek našeho rozvojového programu,“ pochvaloval si s tím, že zahraniční investoři jsou nicméně vítáni. „Pokud to budou naši japonští sousedé, tím lépe,“ dodal.

Medvěděv přiletěl na ostrovy zrovna v době, kdy japonská média naznačovala, že Tokio brzy čeká Putinovu návštěvu. „Nejspíš zkraje podzimu,“ tak zněla informace z diplomatických kruhů. Po Medvěděvově výletu ale termín padl.

Kazí Američanům plány?

„Tokio se nyní domnívá, že nastala vhodná doba jednat s Moskvou vzhledem k jejímu přání podpořit zahraniční investice na ruském Dálném východě a s ohledem na potíže ruského rublu,“ napsal list The Japan Times s tím, že když Abe slaví narozeniny, Putin mu telefonicky gratuluje a pošle dárek, přičemž opačně to chodí stejně.

Když zpravodaj listu loni v červnu hovořil v Petrohradu s Putinem, ruský prezident mu řekl, že čeká na japonský návrh, který by zamrzlá jednání o sporných ostrovech rozhýbal. „Putin dal najevo, že Rusko by vrátilo dva ze čtyř ostrovů a o zbylých dvou by se dalo jednat dál. Japonsko trvá na tom, že všechny čtyři ostrovy by měly být pod japonskou správou, takže mezi postoji Japonska a Ruska zatím zeje široká propast,“ podotkl deník.

Spojené státy však předsedu japonské vlády zrazují, aby s ruským diplomatickým dobrodružstvím tolik nespěchal. Když byl Šinzó Abe loni ve Washingtonu, americký prezident Barack Obama ho nabádal, aby byl při sbližování s Putinem obezřetný, protože mezinárodní společenství by mělo udržet solidaritu proti Rusku.

Podle informací The Japan Times jeden poradce japonského premiéra tvrdil, že jeho šéf se odhodlal k důvěrnějšímu vztahu s Putinem i za cenu, že si rozhněvá amerického prezidenta.

Spor trvá už od roku 1945
Japonsko vznáší nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrůvků Habomai na základě dohody z roku 1855
Po ukončení druhé světové války je Moskva anektovala
Tokio je ale dodnes označuje za své Severní území a ruskou svrchovanost neuznává
Rusko trvá na tom, že mu ostrovy patří, a japonské nároky odmítá jako nepřípustnou revizi výsledků války

Reklama

Výběr článků

Načítám