Hlavní obsah

Tálibán si jde s Islámským státem po krku, tálibové prý spolupracují s Íránem

Někdejší nepřátelé, afghánské radikální hnutí Tálibán a Írán, se spojili proti společné hrozbě - extremistům z Islámského státu (IS), který začíná sílit i v Afghánistánu. Napsal to americký server The Daily Beast, podle něhož Tálibán opouští nemálo bojovníků a přiklánějí se na stranu Islámského státu.

Foto: Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

„Tálibán, to nejsou praví muslimové ani mudžahedíni. Odteď bude náš džihád proti ignorantům z takzvaného Tálibánu věčný,“ řekl serveru mulla Chán Muhammad Núrzaj. Tvrdí, že IS měl s Tálibánem dohodu o neútočení, kterou tálibové porušili, když koncem května zaútočili na tábor bojovníků chalífátu v provincii Faráh. V boji padlo nejméně 22 lidí – 13 válečníků IS a devět příslušníků Tálibánu.

„Byla to zatím největší bitva mezi afghánským Tálibánem a příznivci Islámského státu,“ potvrdil nejmenovaný velitel Tálibánu, který byl za jeho dřívější vlády guvernérem jedné z afghánských provincií.

Z Afghánistánu půjdeme na Teherán

Faráh hraničí s Íránem a Íránci podle Núrzaje hranici překračují. Tvrdí, že Teherán začal Tálibán sponzorovat a jeho zástupci také koordinovali zmíněnou bitvu a po ní situaci zdokumentovali a fotili.

„Írán je náš nepřítel číslo jedna,“ dodal Núrzaj a upozornil, že když vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí vydá rozkaz, „rozhodně přejdeme z Afghánistánu do Íránu“.

Bez odezvy podle něj rozhodně nebude střet ve Faráhu. „Tálibánu se pomstíme,“ prohlásil a dodal, že za předáka Tálibánu mullu Umara bojoval 20 let, ale teď toho lituje.

O účelovém spojení Tálibánu a Íránu hovoří i zástupci další odštěpenecké skupiny Fidaje Mahaze. „Íránská tajná služba dala (Tálibánu) tři milióny dolarů v hotovosti, byly předány na íránsko-afghánské hranici. Íránci také slíbili Tálibánu dodání 3000 zbraní, 40 pickupů a munice pro boj s Islámským státem v blízkosti hranice,“ řekl mluvčí skupiny Kari Hamza. Podle něj navíc zástupci Tálibánu nedlouho před bitvou ve Faráhu cestovali ke konzultacím do Íránu.

Delegaci měl vést Muhammad Tajáb Agha ze zastoupení Tálibánu v Kataru. Jeden z  ministrů někdejší vlády Tálibánu přitom serveru Daily Beast prozradil, že se Agha účastní pouze jednání o vojenských záležitostech nebo tajných úmluv.

Nechte nás být, vzkázal Tálibán

O střetech Tálibánu s příznivci Islámského státu v Afghánistánu přicházejí zprávy už několik měsíců. Tálibán sílící vliv IS znepokojuje, proto se dopisem obrátil na jeho šéfa Bagdádího s výzvou, aby se do dění v Afghánistánu nevměšoval. Podle tálibů je vedení dvou paralelních povstaleckých hnutí v zemi kontraproduktivní. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Stringer/Files , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Foto: ČTK/AP

Islámský stát ničí asyrské památky v Mosulu.

Velitel spojeneckých vojsk v Afghánistánu generál John Campbell minulý měsíc uvedl, že IS se snaží v Afghánistánu odlákat vzbouřence k sobě. Samostatně prý ale ještě operovat nemůže.

Reklama

Výběr článků

Načítám