Hlavní obsah

Ruský stíhač provokoval americký průzkumný letoun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská stíhačka pronásledovala v mezinárodním vzdušném prostoru nad Tichomořím americké průzkumné letadlo. Oba stroje byly od sebe údajně jen několik desítek metrů. O incidentu, který se odehrál koncem dubna, informovalo ministerstvo obrany USA. Moskvě si už oficiálně stěžovalo, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Suchoj SU-27

Článek

Ruská stíhačka typu Suchoj Su-27 přeletěla těsně nad nosem amerického průzkumného stroje RC-135U, uvedl mluvčí Pentagonu Steve Warren. Vzdálenost mezi oběma letadly byla podle něj  zhruba 30 metrů. Incident se odehrál v mezinárodním vzdušném prostoru nad Ochotským mořem.

Americké letadlo podle Warrena nezahájilo žádný úhybný manévr a pokračovalo v kurzu. Ruský pilot prý letěl tak, aby předvedl břicho své stíhačky americké posádce, což mohlo být míněné jako ukázka toho, že je stroj vyzbrojený, uvedla agentura AP. Žádný rádiový kontakt nebyl navázaný, dodal mluvčí Pentagonu.

Foto: USAF

Jedna z verzí stroje RC-135 určené pro radiolektronický boj

Americký ministr obrany Chuck Hagel už prý záležitost projednával s ruskými představiteli.

K události došlo už 23. dubna. Steve Warren ale nevysvětlil, proč o něm jeho ministerstvo informovalo až nyní. V době rostoucího napětí mezi Ruskem a Spojenými státy je to zatím poslední z podobných incidentů. Předchozí se stal v půlce dubna, kdy ruský stroj Su-24 provedl nízký přelet nad americkou válečnou lodí v Černém moři.

RC-135U Combat Sent je vysoce specializovaný průzkumný a špionážní letoun určený pro včasnou výstrahu i radioelektronický boj. Americké letectvo má pouze dva tyto stroje, oba jsou umístěné na letecké základně v Nebrasce. Letoun je vybavený zařízením, které dokáže lokalizovat a identifikovat signály vojenských radarů na zemi, moři i ve vzduchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám