Hlavní obsah

CIA si vycvičila vlastní armádu ze 3000 Afghánců

– Washington

Americká tajná služba CIA vytvořila v Afghánistánu vlastní milici, pro kterou vycvičila 3000 Afghánců. Ta má vést tajné akce proti al-Káidě a bojovníkům Tálibánu v Pákistánu. Ve středu tuto informaci, se kterou přichází ve své knize o Afghánistánu redaktor listu The Washington Post Bob Woodward, potvrdil CNN vysoký americký představitel.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Citovaný představitel uvedl, že jednotka je „dobře vycvičená a efektivní“ a dodal: „Hovoříte o jedné z nejlepších afghánských bojových sil, které velkou mou přispěla k zajištění bezpečnosti a stability."

O existenci tzv. Protiteroristického pronásledovacího týmu jako první informoval americký redaktor Bob Woodward. Píše o něm ve své knize o Afghánistánu Obamova válka, která vyjde v pondělí. [celá zpráva]

Podobné týmy však začaly vznikat už v roce 2002. Kromě Afghánistánu působily především na kmenových územích v sousedním Afghánistánu, kde se mají skrývat špičky al-Káidy.

Obama se podle Woodwarda na konci 2009 při hledání nové strategie chopil staršího tvrzení, že v Afghánistánu nelze uspět, pokud se nezničí bezpečné přístavy Tálibánu a al-Káidy v Pákistánu. „Musíme jasně ukázat lidem, že rakovina se šíří z Pákistánu,“ cituje nová kniha Obamu.

Podle vysokého představitele Pentagonu protiteroristické týmy spolupracují i s americkou armádou. Vysvětlil i proč: „Afghánci mohou přecházet hranici (s Pákistánem) způsobem, jakým Američané nemohou.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám