Hlavní obsah

Orbán vzkázal migrantům: Nechoďte, nejste uprchlíci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán uvedl, že nemá žádný problém s prodejci kebabu, ale masám migrantů směřujícím do Evropy vzkázal: „Nechoďte, nejste uprchlíci, ale přistěhovalci.” Podle agentury MTI to předseda maďarské vlády řekl na pondělním setkání s diplomaty v Budapešti.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Žena pozoruje ze stanu dění v uprchlickém kempu v maďarském Roszke.

Článek

Orbán kritizoval, že Evropa nemá žádný plán, jak se vypořádat s přílivem uprchlíků. „V současnosti platíme za chybnou světovou politiku. Západ se cítil morálně zmocněn k tomu, aby odstranil (Muammara) Kaddáfího z čela Libye, a pak zanechal za sebou chaos. Tím odstranil poslední překážku před běženci z Afriky. Na důsledky zasahování do vývoje v Sýrii se evropská politika rovněž nepřipravila,“ uvedl podle serveru origo.hu Orbán.

„Austrálie, Spojené státy, Izrael a řada arabských států nepřijímá žádné uprchlíky. Oni se na situaci politicky připravili, Evropa nikoli,“ dodal Orbán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti v Maďarsku strávili noc pod širým nebemVideo: Reuters

Může jít o desítky miliónů lidí

Předseda maďarské vlády opětovně odmítl myšlenku rozdělování uprchlíků podle kvót. „Dokud nekontrolujeme naše vnější hranice, nevíme, kolik lidí je potřeba přerozdělit. Byla řeč o čtyřiceti tisících, ale nyní to mohou být desítky miliónů,“ upozornil.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán během pondělního projevu

Maďarsko se potýká s velkou vlnou uprchlíků, kteří však nemají zájem žádat v zemi o azyl a snaží se co nejrychleji dostat do Německa.

Uprchlíci se snaží přejít pozemní hranici se Srbskem a hromadí se u obce Roszke, přičemž je místní úřady nestíhají evidovat. Lidé se hromadí i v centru Budapešti.

Maďarsko je terčem kritiky západních zemí, že se k uprchlíkům chová nelidsky. Země se brání tím, že jen dodržuje zákony. Odmítá například umožňovat cestu do zahraničí lidem, kteří nemají platné vízum pro cestu po zemích Schengenu.

Výběr článků

Načítám