Hlavní obsah

Orbán vzkázal migrantům: Nechoďte, nejste uprchlíci

Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán uvedl, že nemá žádný problém s prodejci kebabu, ale masám migrantů směřujícím do Evropy vzkázal: „Nechoďte, nejste uprchlíci, ale přistěhovalci.” Podle agentury MTI to předseda maďarské vlády řekl na pondělním setkání s diplomaty v Budapešti.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Žena pozoruje ze stanu dění v uprchlickém kempu v maďarském Roszke.

Článek

Orbán kritizoval, že Evropa nemá žádný plán, jak se vypořádat s přílivem uprchlíků. „V současnosti platíme za chybnou světovou politiku. Západ se cítil morálně zmocněn k tomu, aby odstranil (Muammara) Kaddáfího z čela Libye, a pak zanechal za sebou chaos. Tím odstranil poslední překážku před běženci z Afriky. Na důsledky zasahování do vývoje v Sýrii se evropská politika rovněž nepřipravila,“ uvedl podle serveru origo.hu Orbán.

„Austrálie, Spojené státy, Izrael a řada arabských států nepřijímá žádné uprchlíky. Oni se na situaci politicky připravili, Evropa nikoli,“ dodal Orbán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti v Maďarsku strávili noc pod širým nebemVideo: Reuters

Může jít o desítky miliónů lidí

Předseda maďarské vlády opětovně odmítl myšlenku rozdělování uprchlíků podle kvót. „Dokud nekontrolujeme naše vnější hranice, nevíme, kolik lidí je potřeba přerozdělit. Byla řeč o čtyřiceti tisících, ale nyní to mohou být desítky miliónů,“ upozornil.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán během pondělního projevu

Maďarsko se potýká s velkou vlnou uprchlíků, kteří však nemají zájem žádat v zemi o azyl a snaží se co nejrychleji dostat do Německa.

Uprchlíci se snaží přejít pozemní hranici se Srbskem a hromadí se u obce Roszke, přičemž je místní úřady nestíhají evidovat. Lidé se hromadí i v centru Budapešti.

Maďarsko je terčem kritiky západních zemí, že se k uprchlíkům chová nelidsky. Země se brání tím, že jen dodržuje zákony. Odmítá například umožňovat cestu do zahraničí lidem, kteří nemají platné vízum pro cestu po zemích Schengenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám