Hlavní obsah

Sokl pod posledním českým Leninem ukrýval časovou schránku

V České Lípě ve středu otevřeli časovou schránku objevenou v soklu, který kdysi tvořil podstavec místní soše revolucionáře V. I. Lenina. Bronzového velikána dělnického hnutí dostala Česká Lípa v říjnu 1987 a šlo o poslední odhalenou Leninovu sochu na českém území.

Foto: Město Česká Lípa, .

V České Lípě ve středu otevřeli časovou schránku, která byla ukryta pod poslední tuzemskou sochou V. I. Lenina. Vzadu přihlíží starostka města Jitka Volfová (ANO)

Článek

Poslední říjnový den roku 1987 byla v malém okresním městě na severu Čech velká sláva. Na prostranství u budovy místního OV KSČ se odhalovala socha Vladimíra Iljiče Lenina.

Pro Českou Lípu ji vytvořil zasloužilý umělec a tehdejší pedagog na Fakultě architektury ČVUT Ludvík Kodym, který se na sochy Leninů specializoval. Jeho dílo v České Lípě slavnostně odhalil tajemník ÚV KSČ pro otázky ideologie Vasil Biľak. Ani Kodym, ani Biľak nemohli tušit, že jde o poslední českou Leninovu sochu.

„Dříve se mělo za to, že to byla dokonce poslední Leninova socha ve střední Evropě, ale ukázalo se, že to úplně není pravda. Nicméně v rámci dnešní České republiky o žádné pozdější soše nevíme. Čtyři dny po České Lípě byla ale Leninovi odhalena socha v Košicích a ještě v roce 1988 i v Popradu,“ řekl Novinkám Petr Kozojed, vedoucí Státního okresního archivu v České Lípě.

V České Lípě ukazují posledního tuzemského Lenina

Domácí

Výhledů od budovy okresního výboru komunistické strany si ale českolipský Lenin dlouho neužíval. V dubnu 1990 totiž rozhodlo nové, porevoluční vedení města o sejmutí sochy, k čemuž obratem došlo. Po Leninovi ovšem na místě zůstal mohutný podstavec. Měl mnohem delší životnost než bronzový revolucionář, vydržel totiž až do letoška.

Když ho na konci března likvidovali, potvrdila se informace archivářů, že je uvnitř časová schránka.

Foto: Město Česká Lípa, .

Časová schránka, nalezená v soklu, který podpíral českolipskou sochu V. I. Lenina

Dnes ji na českolipské radnici otevřeli. „Uvnitř byla například pamětní listina vysvětlující, proč se socha budovala, i to, kdo to Lenin byl a jaký měl význam pro tehdejší společnost,“ upřesnil Petr Kozojed. „Součástí schránky byl i strojopis s popisem města a informacemi o jeho vývoji po roce 1945 a o plánovaném rozvoji do roku 2000, výkresy architektonického řešení pomníku nebo vydání českolipských novin Nástup z 24. září 1987,“ doplnil.

Foto: Město Česká Lípa, .

Dokumenty naezené v časové schránce v soklu, který podpíral posledního českého Lenina

Ačkoliv se v minulosti uvažovalo o prodeji sochy nebo o jejím roztavení, bronzový velikán dělnického hnutí vydržel v majetku města dodneška. Uložen je v běžně nepřístupném skladu města a k vidění byl od svého odstranění jen jedinkrát, v roce 2019 u příležitosti oslav 30. výročí od Sametové revoluce.

Podívat se na Lenina tehdy přišly desítky lidí. Někteří se před sochou fotili a zástupci českolipských komunistů u sochy položili rudé karafiáty.

Foto: Michael Polák, Novinky

Poslední odhalená socha Lenina na českém území. Bez využití stojí v nepřístupném skladu města Česká Lípa

Otevřít sklad s Leninem chce českolipská radnice pro veřejnost i letos. A k vidění by měly být i objevené dokumenty. „Pokud se je podaří zachránit, protože byly dost poškozené, rádi bychom u příležitosti letošního, 35. výročí Sametové revoluce uspořádali drobnou výstavu, aby se občané na listiny mohli přijít podívat,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO).

Před 100 lety zemřel Lenin

Historie
Související témata:
Časová schránka

Výběr článků

Načítám