Hlavní obsah

Češi a Poláci ostrouhali. Strážcem majáku na Wangerooge bude Němec

Klání o pozici strážce majáku na německém idylickém ostrově Wangerooge, do nějž se zapojili i uchazeči z Česka a Polska, má svého vítěze. Stal se jím 37letý mechanik Daniel Jochheim ze Severního Porýní-Vestfálska.

Foto: Profimedia.cz

Maják na německém ostrově Wangerooge.

Článek

Prosadil se mezi 1100 zájemci, z nichž 45 dostalo pozvánky k osobnímu pohovoru. Do nové práce nastoupí Daniel 1. června, informovala televizní a rozhlasová stanice Norddeutscher Rundfunk.

Místní úřady spustily výběrové řízení letos v únoru a podle zástupkyně starosty ostrova Rieky Beewenové přišly díky informacím v médiích i nabídky ze zahraničí, včetně České republiky a Polska.

„Pořád tomu nemůžu uvěřit,“ svěřil se Daniel při své prezentaci. „Je to krásný ostrov a mít tady takovou práci, to je pro mě opravdu jako výhra v loterii,“ dodal.

V rodině si inzerátu všimla nejprve jeho matka. „Tchyně to na internetu viděla jako první a řekla mu: Jdi to toho! A pak jsme napsali uchazečský dopis,“ potvrdila deníku Bild Danielova manželka Kathrin.

Oba přitom Wangerooge dobře znají. Byli na ostrově už několikrát na dovolené a v roce 2017 tam zamířili i na svatební cestu. „Kdybychom věděli, že se tam můžeme také vzít, určitě bychom to udělali,“ dodala Kathrin v narážce na fakt, že se na majáku, který dnes slouží jako muzeum, konají také svatební obřady.

Hledá se strážce majáku. Podmínka: třikrát denně 161 schodů

Koktejl

Nyní si Daniel a Kathrin, rodiče dvou dětí, splnili sen. Na oblíbený ostrov v Severním moři je to táhlo vždycky, ale říkali si, že se tam odstěhují až na důchod. „Pak přišel inzerát a my jsme tu šanci využili,“ řekl Daniel.

Podle výběrové komise splnil podmínky požadované od budoucího správce majáku nejlépe. Je řemeslně zručný a má prý i obchodní talent.

Způsobilý je i fyzicky. Stále platí, že musí dvakrát až třikrát denně zdolat 161 schodů, protože maják z poloviny 19. století nemá výtah. Pro vítěze žádný problém, protože Daniel rád plave, jezdí na kole a chodí na túry.

„Konečně máme svého strážce majáku. Spadl nám ze srdce velký kámen. Na spolupráci se velmi těšíme,“ pochvaluje si Beewenová.

Úkolem správce je prodej vstupenek a vpouštění návštěvníků, prodej suvenýrů, každodenní úklid a péče o menší travnatou plochu před objektem. Podle dřívějších informací by měl „pro začátek“ mít plat 2500 eur (61 750 Kč) měsíčně.

Devětatřicet metrů vysoký maják naposledy vysílal světelné signály v roce 1969. Když zhasl, koupila jej za symbolickou jednu marku místní správa.

Desetiletý chlapec se málem udusil v písku, když hloubil na pláži tunel

Zahraniční
Související témata:
Ostrovy

Výběr článků

Načítám