Hlavní obsah

Lufthansa věděla o Lubitzových depresích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá letecká společnost Lufthansa v úterý oznámila, že ji pilot Andreas Lubitz v roce 2009 informoval, že trpěl těžkými depresemi. Dokumenty, které to dosvědčují, firma předala vyšetřovatelům. Sedmadvacetiletý pilot je podle dosavadních závěrů vyšetřování zodpovědný za smrt 150 lidí na palubě Airbusu A320 ve francouzských Alpách z minulého úterý.

Foto: Michael Mueller, ČTK/AP

Andreas Lubitz na snímku z roku 2009

Článek

Mezi dokumenty předanými vyšetřovatelům jsou podle agentury AFP i Lubitzovy e-maily, které si vyměnil s instruktory v letecké škole v Brémách. V nich měl v roce 2009 po přerušení výcviku informovat leteckou školu Lufthansy o svých předchozích problémech s depresemi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„V této korespondenci informoval pilotní výcvikovou školu v roce 2009... o předchozí epizodě s vážnou depresí,“ uvádí prohlášení Lufthansy. Věc ale podle agentury AP letecká společnost odmítla dál komentovat.

Aerolinky pouze uvedly, že e-maily byly objeveny v rámci vnitřního vyšetřování. Lubitz je měl odeslat, když znovu zahájil svůj pilotní výcvik po několikaměsíčním přerušení tréninku. Jeho deprese se měly zmírnit, uvedl prý tehdy.

Podle dřívějšího prohlášení Lufthansy Lubitz následně prošel všemi zdravotními testy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání po černé skřínce ze zříceného airbusuVideo: Reuters

Od havárie airbusu společnosti Germanwings z minulého úterý se objevila řada informací zpochybňujících Lubitzův psychický stav. Dosud ale nebylo jasné, jestli o tom aerolinky věděly.

V pondělí němečtí žalobci uvedli, že Lubitz měl v minulosti sebevražedné sklony a byl v péči psychoterapeutů ještě před zahájením kariéry profesionálního pilota. [celá zpráva]

Objevily se také informace, že měl údajně problémy se zrakem, což by mohlo ohrozit jeho kariéru pilota. [celá zpráva]

Germanwings jsou dceřinou společností Lufthansy a v jejím tréninkovém středisku Lubitz podstoupil pilotní výcvik.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Airbus A320. Ilustrační foto

V úterý Lufthansa také oznámila, že vyčlenila 300 miliónů dolarů na odškodnění příbuzných obětí a další výdaje spojené s následky havárie. Podle deníku Handelsblatt se obvyklé odškodné při leteckých katastrofách pohybuje kolem jednoho miliónu dolarů na pasažéra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám