Hlavní obsah

EU se pod vedením Merkelové vydala na pospas Turecku, řekl Orbán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt
Aktualizováno

Evropská unie se pod vedením německé kancléřky Angely Merkelové „vydala na pospas Turecku” v rámci uprchlické krize, přičemž není „možné předpovědět” důsledky tohoto kroku. Prohlásil to maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovoru pro německý týdeník Wirtschaftswoche.

Foto: Yorgos Karahalis, ČTK/AP

Provizorní kemp na bývalém letišti v řeckých Aténách

Článek

„Bezpečnost Evropské unie nemůže být v rukou mocnosti, která je mimo EU," podotkl maďarský premiér. Zároveň kritizoval příslib EU zaplatit Turecku tři miliardy eur (81 miliard korun) na vypořádání se s uprchlíky na svém území, po nichž by v budoucnu měla být vyplacena další stejná částka.

„Není možné předvídat, jak tohle skončí," řekl šéf maďarské vlády.

Orbán zdůraznil, že připojil svůj souhlas s březnovou dohodou EU s Tureckem za podmínky, že unie bude také chránit své hranice. Podle něho "dělá Brusel chybu", když se zaměřuje hlavně na přerozdělování uprchlíků mezi členskými státy EU, místo aby chránil svoje hranice.

EU se s Tureckem nedávno dohodla, že země bude z Řecka přijímat zpět uprchlíky, kteří připlouvají na ostrov Lesbos či na jiné ostrovy. Uprchlíci se v Řecku hromadili, protože přechod do Makedonie byl zavřený.

EU chce za každého vráceného Syřana přijmout jednoho, který má nárok na azyl. Migranti z jiných zemí se vrací všichni a s nikým se „nevyměňují”. Systém začal fungovat na začátku dubna a příliv uprchlíků se výrazně omezil.

Merkelová jede do Turecka

Turecko však přišlo s požadavkem, aby EU zrušila pro jeho občany víza, jinak od dohody odstoupí. Unie se chce k tomu vyjádřit v květnu, Turecko dalo termín ke zrušení víz do června.

Do Turecka v sobotu přijedou německá kancléřka Angela Merkelová, předseda Evropské rady Donald Tusk a místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Posoudí situaci syrských uprchlíků žijících na hranici se svou vlastí. Setkat se mají s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám