Hlavní obsah

Dav Rusů napadl kamením turecké velvyslanectví v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Tisícovka demonstrantů ve středu zaútočila na turecké velvyslanectví v Moskvě a rozbila kamením okna v nejméně dvou patrech budovy. Oznámila to ruská média s odvoláním na očité svědky. Policie proti útočníkům nezakročila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dav Rusů napadl kamením turecké velvyslanectví v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

Podle zpravodaje ruské agentury TASS se na spontánní akci sešlo asi 900 lidí, demonstranti nevykřikovali žádná hesla. Na sídlo ambasády, umístěné východně od městského centra, ale házeli kamení, vejce, rajská jablka a sáčky s barvou. Několik kamenů dopadlo do místností velvyslanectví. Vyraženo bylo patnáct okem v prvém a druhém patře.

Foto: ČTK/AP

Poškozená turecká ambasáda

Foto: ČTK/AP

Policista prochází kolem napadené turecké ambasády v Moskvě.

Akce souvisela se sestřelením ruského bombardéru nad Sýrií. Jak ukázaly snímky agentury Interfax, demonstranti nalepili na zeď velvyslanectví snímek letounu a hesla jako Turecko = IS nebo Erdogan Ládin.

Protest trval patnáct minut. Až na jeho konci zasáhla policie, nikoho ale nezadržela.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Zeď budovy turecké ambasády v Moskvě po protestech demonstrantů

Podle ruských novinářů šlo o živelnou, tedy neoznámenou demonstraci, proti kterým ruští policisté obvykle tvrdě zakročují. V okolí ambasády jsou podle moskevského rozhlasu střepy rozbitého skla a odpadky.

Šlo už o druhý podobný protest před budovou velvyslanectví. V úterý večer se tam sešlo asi šest set lidí s transparenty jako Bodnutí do zad nebo Nepojedu do Turecka

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Demonstranti vypustili k oknům turecké ambasády v Moskvě balónky s nápisem v turečtině: K čertu s vámi, děvky.

Mluvčí velvyslanectví agentuře Interfax řekl, že pracovníci úřadu se obávají chodit po chodbách a pohybovat se v blízkosti oken. Nevyloučil, že mezi personálem velvyslanectví mohou být zranění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám