Hlavní obsah

Syřané vyrazili z Maďarska do Německa vlaky, první už je v Bavorsku

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Budapešť)
Budapešť
Aktualizováno

Několika stům uprchlíků ze Sýrie dovolily úřady v maďarském hlavním městě Budapešti nastoupit do vlaků mířících přes Rakousko do Německa. Rakušané dvě soupravy zastavili na hranici a načas zdrželi. Nakonec však projelo všech šest vlaků. První v pondělí vpodvečer dorazil do bavorského Rosenheimu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky uprchlíků vyrazily vlaky z Budapešti do NěmeckaVideo: Reuters

 
Článek

Mezi migranty na budapešťském nádraží se v pondělí najednou rozšířila zpráva, že Syřané s platnými doklady mohou nastoupit do vlaků směřujících do Německa. Podle zvěsti německá kancléřka Angela Merkelová telefonovala maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, aby je pustili.

Někteří hned běželi k pokladnám koupit si jízdenky. Ženy narychlo balily věci a připravovaly děti k odjezdu. „Germany, Germany,“ křičeli nadšeně běženci věřící v lepší budoucnost v Německu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Běženci na budapešťském Východním nádraží

Dobrá zpráva se vztahovala jen na Syřany s platnými doklady, ostatní zůstali na místě a nevědí, co bude dál. Budapešťské Východní nádraží (Keleti pályaudvar) se v těchto dnech změnilo na uprchlický tábor. Na náměstí před nádražím i v podchodu u metra jsou stovky běženců, které maďarská policie několik dní nechtěla pustit do vlaků směřujících do Německa.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Migranti nastupují do vlaku v Budapešti.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hygiena v tranzitní zóně v Budapešti

Nakonec v pondělí z Budapešti odjelo několik vlaků. Hned první dva ale zůstaly stát na maďarsko-rakouské hranici.

Agentura APA odpoledne informovala, že vlak Railjet 64, jedoucí z Budapešti do Mnichova, stojí na hranicích v Hegyeshalomu. Rakouský personál vlaku si prý stěžoval na to, že vagony jsou přeplněné, a žádá, aby maďarská policie "nadpočetné cestující" vyvedla. Podle agentury Reuters zastavila posléze policie na hranicích i druhý vlak na cestě z Budapešti, následně ale nechala čtyři vlaky hranici přejet.

Policisté z obou zastavených vlaků vyvedli posléze nejméně sto lidí a soupravu pustili přes hranice.

První vlak dorazil vpodvečer do bavorského města Rosenheim.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Tranzitní zóna v Budapešti

Foto: Ivan Vilček, Právo

Děti v trantzitní zóně v Budapešti

Německá vláda mezitím popřela zvěsti, že jsou vypravovány „zvláštní vlaky" přepravující azylanty z Maďarska do Německa. „Ne, žádné zvláštní vlaky nejsou," sdělil na Twitteru mluvčí kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert. „Lidé, kteří přijedou do Maďarska, se musejí zaregistrovat a žádat o azyl tam," napsal.

Německo ovšem před dvěma týdny oznámilo, že posoudí žádost o azyl každého syrského uprchlíka, bez ohledu na to, v které zemi by podle Dublinského systému měli jeho případ posuzovat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám