Hlavní obsah

Bývalý velitel z Maďarské gardy zadržen, chtěl pašovat migranty

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarská policie zadržela tento týden bývalého velitele polovojenské Maďarské gardy Róberta Kisse. Je podezřelý z pokusu o pašování nelegálních migrantů přes území Maďarska. Kiss je přitom členem extrémně pravicové a šovinistické strany Jobbik, tvrdě kritizující migranty.

Foto: MTI

Maďarská policie zasahuje na nádraží v Györu

Článek

Deník Napi Gazdaság uvedl, že Kiss a jeho společník byli zadrženi v úterý u obce Röszke nedaleko srbsko-maďarské hranice. Muži měli domlouvat převoz pěti syrských migrantů z hranic do Budapešti, za to by inkasovali tisíc eur (27 tisíc korun).

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Přísaha 520 nových členů gardy se uskutečnila na soukromém pozemku.

Kiss patřil mezi zakládající členy Maďarské gardy, kterou soud v roce 2009 zakázal, a byl také členem strany Jobbik. Šéf této strany Gábor Vona přitom patří mezi nejtvrdší kritiky nelegální migrace na území Maďarska.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Předseda Jobbiku Gábor Vona

Vládní strana FIDESZ se kvůli případu pustila do Jobbiku. „Žádáme vysvětlení, odkdy obchodují členové strany Jobbik s migranty. Vysvětluje to také negativní postoj strany Jobbik k budování bariéry na srbsko-maďarské hranici. Vždyť strana Jobbik má z nelegálních migrantů výhody. Zajímalo by nás, kolik z inkasované částky směřovalo přímo do stranické pokladny strany Jobbik,“ píše se v prohlášení FIDESZ.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orban

Maďarsko se snaží čelit migrační vlně stavbou plotu na hranicích se Srbskem. Právě odtud totiž do Maďarska dorazilo od počátku letošního roku už 90 tisíc migrantů. Premiér Viktor Orbán (FIDESZ) tvrdí, že bariéra bude hotová do konce srpna, ačkoliv původní termín dokončení hovořil o listopadu.

Konflikt s běženci

V noci ze čtvrtka na pátek se skupina běženců dostala do konfliktu s maďarskou policií na železničním nádraží ve městě Győr. Policisté kontrolovali cestující ve vlaku směřujícím do Mnichova.

Běženci, kteří neměli v pořádku doklady, museli vystoupit. Vzápětí se však pokusili násilím dostat zpět do vlaku. Policie zadržela 145 nelegálních migrantů. Vlak měl několik hodin zpoždění.

Ve čtvrtek zadrželi na území Maďarska 1534 uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám