Hlavní obsah

Hollande se bojí totální války, s Merkelovou jede do Moskvy a Kyjeva zachraňovat mír

– Paříž/Berlín • Aktualizováno

Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová vyrážejí ve čtvrtek bez předchozího ohlášení na Ukrajinu a následně do Ruska, aby s prezidenty obou zemí projednali možnosti zastavení bojů v Donbasu. Hollande varoval před rizikem totální války.

Foto: Christian Lutz/Pool, Reuters

Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Nyní jsme ve válce, a ta válka by se mohla stát totální válkou,” varoval podle Reuters Hollande na tiskové konferenci, přičemž dodal: „Nasazují se těžké zbraně a denně umírají civilisté.”

„Společně s Angelou Merkelovou jsme se rozhodli přijít s novou iniciativou. Učiníme nový návrh řešení konfliktu, který bude postaven na základě územní celistvosti Ukrajiny,“ dodal francouzský prezident.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Několik dní jsme Angela Merkelová a já pracovali na textu, na textu, který může být přijatelný pro všechny,“ uvedl ještě  k návrhu, aniž by specifikoval jeho podrobnosti.

Francouzský prezident jen dodal, že Francie je proti členství Ukrajiny v NATO, proti němuž se staví Moskva. Varoval, že diplomatická jednání „nemohou být nekonečná”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Debalceva hromadně opouštějí městoVideo: Reuters

Podrobnosti plánu nezveřejnil ani mluvčí Merkelové Steffen Seibert: „Při pohledu na rostoucí násilí posledních dnů kancléřka a prezident Hollande zintenzivnili své měsíce trvající úsilí o mírové vyřešení konfliktu na východě Ukrajiny.“

Merkelová v minulosti opakovala, že prvotním cílem by mělo být příměří a zastavení bojů. Berlín podle serveru Financial Times stále spatřuje v loňských dohodách z Minsku nejlepší způsob, jak míru docílit.

Hollande a Merkelová se nejprve ve čtvrtek sejdou s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem a následně odletí do Moskvy, kde budou v pátek jednat s hlavou Ruské federace Vladimirem Putinem. Nová iniciativa má podporu Evropské unie i Severoatlantické aliance.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rezidenční čtvrť v Doněcku zasáhla střelaVideo: Reuters

V Kyjevě od čtvrtka jedná také americký ministr zahraničí John Kerry. Zdroj z jeho okolí řekl agentuře Reuters, že ministr nabídne podporu úsilí o návrat k jednáním o míru. „Chceme diplomatické řešení, ale nemůžeme zavírat oči před tanky, které překračují hranice z Ruska a přijíždějí na Ukrajinu,” řekl podle BBC po jednání s Porošenkem.

Nabídne také dodatečnou humanitární pomoc pro civilisty v postižených oblastech ve výši 16,4 miliónu dolarů (400 miliónů korun).

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Boje na východní Ukrajině si vyžádaly přes 5300 mrtvých. V poslední době nabyly znovu na síle. Prezident Porošenko proto minulý měsíc rozhodl o mobilizaci dalších 50 000 mužů, separatisté kontrovali prohlášením, že by ve svých řadách chtěli mít 100 000 bojovníků. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám