Hlavní obsah

Putin zůstává nejpopulárnějším ruským politikem

Moskva

Ruským politikem roku se letos pojedenácté v řadě stal prezident Vladimir Putin, hlas mu dalo přes 70 procent oslovených Rusů. Ve středu to podle agentury TASS oznámila ruská státní sociologická společnost VCIOM, která anketu sestavuje.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při každoroční tiskové konferenci v Moskvě

Článek

„Ruský prezident Vladimir Putin drtivě zvítězil, stejně jako vyhrál v minulém roce,” uvedla VCIOM. Za Putinem se další ruští politici umístili až se značným odstupem.

Druhá příčka připadla ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi s osmi procenty a třetí skončil s pěti procenty hlasů premiér Dmitrij Medvěděv. Průzkumu se zúčastnilo 1600 lidí z 46 regionů země.

Putinova loňská převaha v pravidelné anketě nebyla tak výrazná, tehdy získal 44 procent hlasů.

Za Putinovou nynější mimořádnou popularitou v Rusku je podle analytiků fakt, že Rusko pod jeho vedením anektovalo ukrajinský autonomní poloostrov Krym a jasně se vymezilo proti Západu, který Rusové tradičně považují za svého rivala.

Na oblibě šéfa Kremlu se prozatím nepodepsaly ani sankce, které Západ vůči Moskvě kvůli ukrajinské krizi uvalil, a ani zřetelné hospodářské problémy Ruska.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Putin je letos na vrcholu popularity, na konci listopadu bylo s jeho prací spokojeno takřka 88 procent dotazovaných obyvatel Ruské federace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám