Hlavní obsah

Na Ukrajině umírají ruští vojáci, upozornila aktivistka. Už je v cele

Moskva

Ruské úřady přepravily do vazební věznice v Pjatigorsku na jihu Ruska vedoucí místní odbočky nevládní organizace Vojenské matky, která se zajímala o úmrtí ruských vojáků na Ukrajině. Třiasedmdesátiletá Ljudmila Bogatěnková čelí podezření z údajného podvodu, podrobnosti však úřady dosud nesdělily.

Foto: ryot.org

Vedoucí místní odbočky nevládní organizace Vojenské matky Ljudmila Bogatěnková

Článek

Podle verze nezávislé televize Dožď se prý Bogatěnková z telefonátu dozvěděla, že údajně komusi dluží půl milionu rublů, a vzápětí do místnosti vtrhla policie. Následovalo zatčení a domovní prohlídka.

Bogatěnková v srpnu informovala radu pro lidská práva, působící při úřadu prezidenta Vladimira Putina, o podezřelém úmrtí devíti vojáků z 18. motostřelecké brigády, prý při cvičení v Rostovské oblasti, sousedící s Ukrajinou. Rada vzápětí požádala úřady o oficiální vyšetřování, dosud však odpověď nedostala. Sdružení matek vojáků mezitím sestavilo seznam až 400 ruských vojáků, kteří prý mohli zahynout v bojích na východní Ukrajině.

Předseda prezidentské rady pro lidská práva Michail Fedotov přislíbil, že se o případ Bogatěnkové bude zajímat a skupina ochránců lidských práv co nejdříve, možná už v pondělí, navštíví ženu v cele.

Bogatěnková podle své asistentky trpí vážnými zdravotními problémy a potřebuje pravidelné injekce inzulínu. Sobotní jednání o uvalení vazby prý muselo být několikrát přerušeno a k soudu přijížděla sanitka, protože aktivistka potřebovala naléhavou lékařskou pomoc. Před umístěním do cely jí dovolili vzít si z domu osobní věci a léky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám