Hlavní obsah

Anexi Krymu zvěční medaile s Putinem. Jedna váží kilo

DPA, ČTK, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připojení Krymu k Rusku má zvěčnit pamětní medaile. Podle agentury ITAR-TASS jich v uralské mincovně ze stříbra vyrobili jen 25. Každá z nich váží jeden kilogram, je pozlacená a velká jako dlaň.

Foto: Profimedia.cz

Pamětní medaile k připojení Krymu s vyobrazením Vladimira Putina

Článek

Na přední straně – aversu – je portrét ruského prezidenta Vladimira Putina, na reversu (zadní straně) symbolická mapa poloostrova s vypsanými názvy 28 krymských měst a obcí. Medaile jsou už k vidění na webu výrobce – firmy Oružejnik Zlatoust, která se věnuje výrobě luxusních a velmi drahých upomínkových předmětů.

Podle serveru news.ru „Putin na medaili si není moc podobný“. „Medaile jsou vyrobeny ze šperkařského stříbra 925,“ upřesnil Vladimir Vasjuchin, ředitel čeljabinské mincovny.

„Připojení Krymu k Rusku považujeme za historickou událost. Novou edici jsem nazval Sběratel ruských zemí – Krym 2014. Cenu medaile jsme zatím neurčili,“ dodal. Putina ale nemusí zajímat, protože tu svou dostane společně s dalšími nejvyššími představiteli Ruska „ctí a darem“.

Putin není na mincích poprvé – v roce 2006 se jeho tvář objevila na ukrajinské minci o nominální hodnotě jedna hřivna. I ta ale byla vyrobena jen v omezené sérii: ukrajinská centrální banka tak tehdy chtěla propagovat měnu u východních sousedů.

Reklama

Výběr článků

Načítám