Hlavní obsah

USA nezaútočí, když Asad odevzdá chemické zbraně do posledního kusu

– Londýn • Aktualizováno

Syrský prezident Bašár Asad může odvrátit útok USA proti své zemi, když vydá všechny chemické zbraně. Prohlásil to americký ministr zahraničí John Kerry po setkání se svým britským protějškem Williamem Haguem v Londýně. Informovala o tom agentura AP.

Foto: ČTK/AP

Ministr zahraničních věcí USA John Kerry

Článek

Kerry odmítl tvrzení syrské vlády, že u Damašku 21. srpna útočili chemickými látkami povstalci. Podle amerického ministra k tomu nemají dostatečné prostředky.

„Každopádně, Asadův řežim je Asadův režim, a tento režim vydává příkazy. Přistihli jsme vysoké představitele režimu, jak vydávají instrukce k přípravě (útoku),” prohlásil Kerry.

Současně dal Asadovi ultimátum: když do týdne odevzdá „do posledního kusu“ chemické zbraně, USA na Sýrii nezaútočí.

Šéf americké diplomacie ale neočekává, že by Asad na takovou výzvu přistoupil. „To nechce udělat,“ řekl.

Podle Kerryho má kontrolu nad chemickými arzenály v Sýrii prezident Asad, jeho bratr Mahír a nejmenovaný armádní generál. Mahír Asad je velitelem syrské Republikánské gardy a elitní 4. obrněné divize armády.

Chceme diplomatické řešení konfliktu, tvrdí ministr

Ministr Kerry v pondělí v Londýně také zopakoval, že USA zvažují omezený útok v Sýrii. Dva a půl roku trvající konflikt v zemi podle něj musí být vyřešen politicky, a nikoliv vojensky. Doplnil, že ale „mezinárodní společenství nemůže zůstat stranou, zatímco Asadův režim nasazuje chemické zbraně”.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

molekulární model nervového plynu Sarin

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: Reuters

Syrský prezident Bašár Asad v parlamentu

O nasazení síly v Sýrii začnou v pondělí debatovat američtí zákonodárci, které prezident Barack Obama požádal o svolení zaútočit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám