Hlavní obsah

Ukončete hon na čarodějnice, vyzývá USA zakladatel WikiLeaks

Londýn
Aktualizováno

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange je ochoten jednat o svém vydání do Švédska, pokud mu Stockholm zaručí, že ho nepředá do Spojených států. Agentuře AFP to v neděli sdělil mluvčí WikiLeaks Kristinn Hrafnsson. Assange v krátkém projevu z balkónu ekvádorského velvyslanectví v neděli odpoledne poděkoval za podporu a prohlásil, že hon na čarodějnice ze strany USA musí skončit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukončete hon na čarodějnice, vyzývá USA zakladatel WikiLeaksVideo: Reuters

 
Článek

"Když je ohrožen WikiLeaks, je ohrožena také svoboda vyjadřování a zdraví našich společností," prohlásil Assange.

Server WikiLeaks v minulosti zveřejnil tajné dokumenty americké diplomacie a armády. Assange se dostal pod tlak vlády USA a po návštěvě Švédska byl obviněn dvěma dívkami ze znásilnění. Obvinění označil za politicky motivované a začal se vyhýbat procesu. Po zatčení v Londýně a soudním procesu, který rozhodl o jeho vydání do Švédska, porušil podmínky kauce a požádal o politický azyl na ekvádorské ambasádě.[celá zpráva]

Assange v projevu ocenil, že se lidé zajímali o jeho kauzu a odvahu Ekvádoru, že mu poskytl útočiště. Jen díky pozornosti veřejnosti se Británie neodvážila odvést ho z ekvádorské ambasády násilím.

„Všichni byli ke mně laskaví i přes hrozby, které jsme obdrželi,“ prohlásil Assange a poděkoval vládám jihoamerických zemí i lidem v dalších zemích, kteří ho hájí, ačkoli jejich vlády to nečiní. Zrovna tak poděkoval za loajalitu svým spolupracovníkům z WikiLeaks a omluvil se své rodině a dětem za komplikace, které jim způsobil. Věří však, že se už brzy uvidí.

Apel směřovaný na USA

Zakladatel WikiLeaks vyjádřil víru, že válka vlády USA vůči Wikileaks musí skončit.

"Spojené státy musí před světem slíbit, že už nebudou pronásledovat novináře za to, že vytahují na světlo utajované zločiny mocných," zdůraznil. "Nesmí se mluvit o pronásledování žádné mediální organizace, ať je to WikiLeaks nebo New York Times."

Zároveň vyzval k propuštění Bradleye Manninga, který je již dva roky vězněn bez soudu kvůli obvinění, že poskytl tajné dokumenty WikiLeaks. [celá zpráva]

Připomněl v této souvislosti uvěznění obránce lidských práv v Bahrajnu i odsouzení ruské kapely Pussy Riot na dva roky vězení za protest proti režimu. [celá zpráva]

Vydání do Švédska s podmínkou

"Bylo by dobrým základem pro vyjednávání o ukončení této záležitosti, kdyby se švédské úřady bezpodmínečně zavázaly, že Juliana nikdy nevydají ze Švédska do Spojených států," uvedl mluvčí WikiLeaks.

Assange se už dva měsíce skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně před britskou policií, která ho hodlá na základě soudního rozhodnutí vydat do Švédska. Tam čelí zakladatel WikiLeaks podezření ze sexuálních deliktů, kterých se měl dopustit na dvou bývalých spolupracovnicích WikiLeaks. Assange ve Švédsku není z ničeho formálně obviněn.

Poté, co britské soudy rozhodly o vydání zakladatele WikiLeaks, uchýlil se na ekvádorskou ambasádu v Londýně a Ekvádor mu tento týden udělil azyl. Není ale jasné, jak se Assange z budovy velvyslanectví dostane, aniž by byl zatčen.

Assange poputuje před soud do Švédska, kde čelí stíhání za znásilnění a sexuální obtěžováníVideo: Novinky/Reuters

Švédská strana na novou výzvu Assangeova mluvčího neodpověděla. Ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patino nicméně ve čtvrtek tvrdil, že jeho vláda se snažila získat záruky, že Assange v USA neskončí, ale marně. [celá zpráva]

Assange se obává, že za jeho stíháním jsou Spojené státy, které si znepřátelil zveřejněním statisíců kabelogramů amerických diplomatů i dokumentů z irácké války. Tvrdí, že se bojí o svoji bezpečnost a život.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám