Hlavní obsah

Íránští agenti plánovali v Německu útoky na americké základny

– Berlín/Londýn • Aktualizováno
Novinky,

V Německu zahájila prokuratura vyšetřování íránského plánu zaútočit na americké základny v Německu. Ve čtvrtek to DPA potvrdil generální prokurátor Harald Range. Evropská unie zostřila sankce proti Íránu.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z terčů sabotáží a útoků by mohla být i americká základna Ramstein,

Článek

Panuje podezření, že íránští agenti připravovali útoky na americké základny v Německu, které by podnikli v případě, že by Spojené státy zaútočily na Írán.

„Vyšetřujeme, ale současně můžeme vyloučit, že by existovalo jakékoli akutní nebezpečí,“ dodal prezident Spolkového kriminálního úřadu Jörg Ziercke.

Německá prokuratura podle DPA v této souvislosti uvedla, že vyšetřování údajných íránských záškodnických operací nepřineslo žádné indicie o konkrétních plánech.

Podle listu Bild byl sledován i jeden německý obchodník. Měl se tajně sejít s íránskými diplomaty v Berlíně. Je podezřelý ze špionáže.

Informace se objevila den poté, co Británie vypověděla všechny íránské diplomaty v odvetě za útok davu studentů na velvyslanectví Spojeného království v Teheránu.

Zvažuje se embargo na íránskou ropu

Evropská unie ve čtvrtek zostřila sankce proti Íránu. Rozšířila seznam lidí a firem postižených sankcemi o 180 položek. Unie vyslyšela britského ministra zahraničí William Hagueho, který žádal zostření sankcí sankce proti Teheránu kvůli útoku na ambasádu. [celá zpráva]

Když Hague žádal sankce, uvedl, že má jít o legitimní mírový ekonomický tlak, který by postihl zejména íránský finanční sektor.

Jednou z variant je embargo na íránskou ropu, i když to by postihlo Španělsko, Řecko, a Itálii. „Embargo je jednou z možností,“ uvedl rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger. Jeho lucemburský protějšek Jean Asselborn ale dodal, že se o sankcích rozhodne asi až v lednu.

Po Británii zvažují stažení diplomatů z Íránu i další země.  Je mezi nimi i Německo.

Reklama

Výběr článků

Načítám