Hlavní obsah

"Netanjahu je lhář". Soukromý rozhovor Sarkozyho s Obamou slyšeli novináři

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu se minulý týden během zasedání skupiny zemí G20 v Cannes podařilo zavdat k diplomatické rozepři. Svému americkému protějšku Baracku Obamovi řekl, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu je lhář. Rozhovor zachytil nevypnutý mikrofon, před ním oba státníci stáli, upozornil v pondělí francouzský server Arrêt Sur Images.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy s americkým protějškem Barackem Obamou v Cannes

Článek

Rozmluva se uskutečnila minulý čtvrtek. Obama soukromě kritizoval Sarkozyho za to, že ho nevaroval, že Francie bude navzdory americkému nesouhlasu v OSN hlasovat pro přijetí státu Palestina za člena. [celá zpráva]

Sarkozy si v odpovědi postěžoval na izraelského premiéra. „Nemohu ho vystát. Je to lhář,“ pronesl, načež mu Obama odpověděl: „Ty ho máš dost, ale já s ním musím každý den jednat".

Foto: Profimedia.cz

Nicolas Sarkozy (vpravo) s Benjaminem Netanjahuem

Rozhovor zachytil nevypnutý mikrofon a shromáždění novináři ho tak mohli vyslechnout ve sluchátkách. Organizátoři summitu je pak požádali, aby o faux pas pomlčeli, což zmiňovaný server v pondělí večer porušil.

Den po rozmluvě s Obamou Sarkozy veřejně odsoudil íránský jaderný program a prohlásil, že Francie nezůstane nečinně stát, bude-li ohrožen Izrael.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám